Aftenen før Store Bededag spiser vi varme hveder. Her finder du den bedste opskrift på hveder med marcipan

I følge traditionen spises hvederne egentlig først om fredagen. Altså på Store Bededag.
At der blev bagt hveder til Store Bededag var rent praktisk, da alle holdt fri om fredagen for at bede – også bageren.
Derfor bagte bageren hvedeknopper om torsdagen, som folk kunne købe og servere lune om fredagen.
Idag spiser vi de lune hveder torsdag aften og det er for mange en hyggelig tradition.

Varme hveder med marcipan
Herhjemme holder vi også gerne den hyggelige tradition med varme hveder torsdag aften.
Da jeg er ret glad for marcipan i bagværk, har jeg de sidste par år bagt hvederne med revet marcipan.
Vil du ligesom jeg, gerne have en lidt sødere hvede med lækker marcipansmag, har jeg del opskriften herunder i en fin printvenlig version, som du nemt kan tage med i køkkenet.
Vil du gerne bage mere med marcipan, finder du opskrifter lige her: #marcipan
Jeg har også samlet opskrifter på brød og boller lige her: Brød/Boller
Rigtig god Store Bededagsferie.


Ingrediensliste A-Å
Har du rester i dit køleskab og fryser eller vil du gerne blive klogere på foodprep, så finder du min ingrediensliste A-Å her:

Her finder du mig
Du er altid velkommen til at kigge forbi min instagram @homebybianca, hvor jeg deler billeder af mine opskrifter, lidt af mine kreative input og livet som mor.
Bloggen kan også findes på facebook, hvor jeg løbende ligger links til de nye indlæg op. Bloggens facebookside findes her Home by Bianca
På Pinterest pinner jeg opskrifter, kreative input og skøn inspiration under navnet Home by Bianca.
Er der noget du mangler eller gerne vil vide mere om, så er du altid velkommen til at spørge.

De her hveder er lavet med marcipan og giver derfor en sød hvede, som er perfekt til den lune aften te torsdag aften, dagen før Store Bededag.
- 50 g smeltet smør
- 2,5 dl mælk
- 50 g gær
- 1 æg
- 1 spsk vaniljesukker
- 1 tsk salt
- 250 g revet marcipan
- 500 g hvedemel
-
Start med at smelte smørret i en gryde ved svag varm.
-
Tilsæt lidt af mælken, så du sikrer dig at blandingen er lunken og ikke brænder gærcellerne af.
-
Rør gæren ud smør og mælkeblandingen og tilsæt resten af mælken.
-
Tilsæt æg, vaniljesukker, salt, marcipan og 2/3 del af melet og rør dejen godt sammen.
-
Tilsæt resten af melet mens du ælter dejen godt igennem.
-
Stil dejen til hævning under et viskestykke i 1 time.
-
Kom dejen ud på et meldrysset bord og fordel den i 12 lige store stykker.
-
Tril stykkerne til boller og sæt dem på en bradepande med kant, så de kan vokse sammen og give de gode bløde sider.
-
Lad herefter hvederne hæve under et viskestykke i 30 minutter.
-
Bag hvederne ved 180 grader varmluft i 12-15 minutter.
Brug gerne dampfunktionen, hvis din ovn har sådan en.
Har du ikke dampfunktion, kan du stille en bradepande med vand i bunden af din ovn, så der dannes damp i ovnen. Stil pladen ind mens ovnen varmer op.
-
Afkøl en anelse inden servering. De kan også køles helt af, flækkes og ristes i ovnen eller på brødristeren.



maj 2019
3 Comments
Lena Nissen
23. april 2018 at 19:17Mums, de ser gode ud, her bliver det de lidt mere traditionelle, men hveder skal vi have og en lækker te 🙂
Home by Bianca
24. april 2018 at 18:04Ja en god kop te med ristede hveder er en perfekt kombination ?
Hvede-weekenden -
22. maj 2019 at 21:57[…] morgen bagte jeg Biancas marcipanhveder, for jeg skulle møde senere grundet møder sent på dagen. Jeg havde bl.a. en times undervisning i […]