Kage/Dessert Opskrifter

Honningkager – gode fif til velsmagende og bløde kager

Lækre bløde honninghjerter med masser af smag – Jeg har forsøgt at samle mine bedste fif til at få de bedste honningkager med den gode smag og samme bløde kage, som bagerens.

Efter at have bagt årets honningkager (2018), er det blevet tid til at kigge lidt på mine fif, så derfor får du her en opdatering. Jeg havde i år lavet en version med rugmel efter opfordring fra en læser. Så den skal I selvfølgelig også høre lidt om.

I 2017 udgav jeg mit første indlæg med gode fif til lækre og bløde honninghjerter, efter flere gange at have kæmpet med hård fordej, tørre eller smuldrende honninghjerter og chokoladeovertræk, der drillede.

Jeg kunne aldrig huske fra år til år, hvordan pokker det nu var jeg skulle gøre eller for den sags skyld IKKE skulle gøre. Mine noter undervejs kan være lidt indforståede, så med et år mellem noterne, kan det være svært at få det hele med.

Derfor måtte det være på tide med en opskrift med noter. Den finder du i nedenstående i en fin printvenlig version.

Min første version med noter blev taget godt imod af jer læsere. Samtidig stødte jeg nye spørgsmål. Så derfor er det blevet tid med en lille opdateret version, hvor jeg håber, at jeg får alle spørgsmål med ellers spørger du bare.
Af erfaring bliver man klogere, som man siger.

Claus Meyers honningkage opskrift:

Ligesom jeg plejer, bruger jeg Claus Meyers opskrift, så smagen kan jeg ikke tage æren for, den har Claus taget sig af. Jeg har tilføjet lidt muskatnød til krydderierne og det blev kagerne bestemt ikke dårligere af.

 

Derudover har jeg forsøgt mig med en version med rugmel. Den kan du læse meget mere om her: Honningkager med rugmel

Forberedelse

Ifølge Claus Meyers opskrift skal fordejen laves mindst 1 måned før og meget gerne mere, så det er bare med at komme igang. Den skulle blive allerbedst ca. ½ år i forvejen, men det når jeg nu aldrig.

 

Fordejen var en af de ting jeg blev spurgt ind til, da jeg delte min reminder om at lave fordej. Her må jeg desværre melde pas.

Hvordan Claus Meyer er kommet frem til det med en hvilende fordej ved jeg ikke, men det virker så det har jeg ikke spekuleret mere over. Jeg har dog hørt at det skulle give en blødere mere smagfuld kage.

 

Jeg blev også spurgt ind til hvilken honning, jeg bruger til mine honningkager. Det er faktisk meget forskelligt. Nogen gange har jeg været heldig at en lokal biavler har haft lidt lækker honning (det ofte den hårde honning), andre gange har jeg købt flydende honning.

Bløde kager

Bløde honninghjerter kræver fugt og det gælder både under bagning, men også efter.
Under bagningen sørger jeg for fugt ved at bruge damp funktionen på min ovn.
Har du ikke damp ovn, kan du stille en bradepande med vand nederst i ovnen, mens ovnen varmer op. Lad bradepanden stå mens du bager kagerne. På den måde skaber du damp i ovnen og tilfører fugt til dine honningkager.
Efter kagerne er bagt og kølet ned kommer jeg dem i en stor plastikbøtte med fugt ved.

Jeg har købt en meget stor bøtte i Ikea med rist i bunden. Under risten gemmer jeg et klæde, som er vredet op med vand og ligger alle kagerne ovenpå risten. Det er super vigtigt at kagerne ikke rør klædet direkte, da de vil suge al vandet og dermed blive så bløde at de falder fra hinanden. Bruger du en bøtte med klæde over, er det også her vigtigt at kagerne ikke rør ved klædet.

Bøtten kommes i køleskabet og passer sig selv i 3-4 dage.
Når kagerne skal overtrækkes med chokolade
Når du skal bruge dine kager og derfor gerne vil overtrække dem, tager du kagerne nedefra og skifter klædet ud med et nyt, der er vredet med vand. På den måde får du hele tiden fat i dem, der har haft bedst adgang til fugten. Bruger du en bøtte med klæde over, så bruger du dem fra toppen først.
Jeg vil anbefale at nøjes med at overtrække det antal kager du skal bruge og lade resten stå i køleskabet og nyde godt af fugten i din bøtte. Så er de friske og klar til du skal bruge dem. Kagerne kan holde sig 1 måned i køleskabet.

Opskrift og fif undervejs

De øvrige spørgsmål, vil jeg forsøge at besvare undervejs i opskriften i nedenstående, se mine kommentarer med kursiv.

Opskriften er i en fin printvenlig version, så du nemt kan printe den ud og tage med i køkkenet.

Jeg deler ligeledes min vejledning til temperering af chokolade i en separat opskrift som selvfølgelig også kan printes.

Mange glade julehilsner Bianca

Her finder du mig

Du er altid velkommen til at kigge forbi min instagram @homebybianca, hvor jeg deler billeder af mine opskrifter, lidt af mine kreative input og livet som mor.

Bloggen kan også findes på facebook, hvor jeg løbende ligger links til de nye indlæg op. Bloggens facebookside findes her Home by Bianca 

På Pinterest pinner jeg opskrifter, kreative input og skøn inspiration under navnet Home by Bianca.

Er der noget du mangler eller gerne vil vide mere om, så er du altid velkommen til at spørge.

Honningkager - ca. 25 stk

Jeg har forsøgt at samle mine bedste fif til at få de bedste honningkager med den gode smag og samme bløde kage, som bagerens. Se mine kommentarer med kursiv i beskrivelsen. 

Ingredienser
Fordejen (laves 1-6 måneder før)
 • 500 g hvedemel (brug evt. rugmel)
 • 500 g honning
Hoveddejen
 • 2 æggeblommer
 • 10 g potaske
 • 1 kg honningkagefordej
 • 10 g hjortetaksalt
 • 5 g stødt kanel
 • 5 g stødt ingefær
 • 5 g stødte nelliker
 • 5 g muskatnød (kan udelades)
 • Chokolade til overtræk
Sådan gør du
Fordejen (laves 1-6 måneder før)
 1. Ælt ovenstående sammen og kom dem i en skål med låg og stil dejen køligt.

  Kommentar: Jeg stiller normalt fordejen i mit bryggers, da det er det køligste rum i vores hus.

  Da jeg delte reminderen i juli om at få lavet fordej, blev jeg spurgt ind til anden opbevaring, da vi i de dage havde temperaturer på over 30 grader. 

  Mit svar hertil: Du kan sagtens opbevare dejen i køleskabet. Jeg vil dog tage den ud en dags tid eller to før du skal bruge den i din hoveddej. Dejen er hård og den bliver ikke mindre hård efter en tur i køleskabet. 

Hoveddejen
 1. Kom æggeblommerne i en skål og rør potaske ud heri. Sørg for der ikke er nogen klumper. 

 2. Bland æggeblommerne med fordejen og tilsæt krydderierne. Ælt dejen godt sammen. 6-8 minutter i hånden eller 6 minutter i røremaskine (3 min ved lav hastighed og 3 min ved høj)

  Kommentar: Min fordej er hård, når den har stået. Som i virkelig stenhård. Det er umuligt at forvente, at den kan æltes på nogen som helst måde og jeg tør slet ikke komme den i min røremaskine, for det overlever min røremaskine da ikke.

  Derfor forsøgte jeg efter at have læst flere steder, at dejen kunne blødgøres, ved at varme den lidt i mikroovnen. Pas nu på fingrene - den bliver altså meget varm, hvis du giver den for meget, da honningen jo smelter. 

  Mit valg af honning har jeg erfaret, har indvirkning på, hvor hård fordejen bliver. Bruger jeg almindelig honning, bliver min fordej hårdere end hvis jeg bruger flydende honning. 

 3. Kommentar: Lad dejen hvile lidt i en skål, hvis den er blevet meget blød efter opvarmning i mikroovnen. Den skal være fast og til at rulle ud uden at flyde ud. 

  Rul dejen ud på et meldrysset bord, ca 4 mm tyk. 

 4. Skær den ud og bag kagerne ved 180 grader i 8-10 minutter. 

  Kommentar: Lad være med at bruge avancerede udstiksforme. Kagerne hæver meget op og det kommer derfor til at flyde lidt ud i udtrykket. Af samme årsag må kagerne ikke ligge for tæt på bagepladen, da de kan vokse sammen, når de hæver op. 

 5. Mærk forsigtigt på kagerne om de er færdige. De må ikke falde sammen. 

  Kommentar: Giv hellere kagerne et par minutter ekstra i ovnen, hvis du er i tvivl om de er færdige. Jeg har nu et par gange haft kager der faldt sammen og det er altså bare træls.

 6. Afkøl på en bagerist.

 7. Honningkagerne er meget hårde lige efter bagningen, så de pakkes i en boks med et fugtigt klæde over og stilles i køleskabet i 3-4 dage. Herefter er de lækre og bløde. 

 8. Overtræk honningkagerne med chokolade, men overtræk kun dem du skal bruge. 

  Resten kan holde sig ca. 1 måned i køleskabet uden at blive tørre.

  Kommentar: De første par år penslede jeg min chokolade på. Det giver mærker efter penslen i chokoladen og det synes jeg ikke er særlig pænt. Derfor er jeg nu begyndt at dyppe mine kager i chokoladen:

  Tag kagen og hold godt fast om den mens du dypper toppen af kagen i chokoladen. Ryst forsigtigt kagen mens du holder den over chokoladen, så overskydende chokolade kan glide af og resten ligge sig pænt på kagen. 

 

4.5 fra 2 stemmer
Temperering af chokolade i mikroovn

Jeg bruger mikroovns metoden når jeg temperer chokolade. Tag udgangspunkt i 200-240 g chokolade. Den del af chokoladen du ikke bruger kan gemmes og bruges til at starte temperering op med næste gang.

Du kan sagtens bruge chokoladen uden kakaosmør. Efter min mening gør kakaosmør det nemmere at få en fin tynd skal til dine fyldte chokolader og gør det nemmere at arbejde med chokoladen generelt.

Ingredienser
240 g passer ca. til en chokoladeform til fyldte chokolader.
 • 200 g chokolade
 • 40 g finthakket chokolade (20 % af 200 g)
 • 20 g kakaosmør (10 g pr. 100 g)
Sådan gør du
 1. Kom 200 g hakket chokolade og hakket kakaosmør i en skål, der kan tåle at komme i mikroovnen.

 2. Kom skålen i mikroovnen og varm den i intervaller, hvor du i mellemtiden rører i chokoladen med din dejskraber. På den måde har du hele tiden en fornemmelse af, hvor din chokolade er henne i konsistens og temperatur.

  Jeg bruger følgende intervaller til min mikroovn, men det kan variere hvor stærkt din mikroovn varmer.

  30 sek - 30 sek - 20 sek - 20 sek - 10 sek - 10 sek osv.

  Fortsæt til du når en arbejdstemperatur på 45-48 grader.

 3. Tilsæt en spsk. af din finthakkede chokolade til den smeltede chokolade og rør det ud til det er smeltet.

  Bliv ved indtil du har en arbejds temperatur på 32 grader (ved mørk chokolade)

Arbejds temperaturer
 1. Arbejds temperaturerne varierer efter hvilken slags chokolade du arbejder med:

  Mørk chokolade - 31-32 grader

  Lys chokolade - 29-30 grader

  Hvid chokolade 29-30 grader

Fyldte chokolader
 1. Sørg for at gemme nok chokolade til at du kan lukke chokoladerne, når de er fyldt.

  Jeg gemmer det i en sprøjtepose, så det er nemt at fylde i formen.

 2. Fordel chokoladen i din form og bank forsigtigt i siden med enden af din spatel, så du får fordelt chokoladen uden lufthuller. (jeg bruger kun forme af hård plastik)

 3. Vend formen på hovedet og lad den overskydende chokolade løbe ned i din skål eller på et stykke bagepapir (så kan du nemt samle chokoladen sammen igen).

  Kør over formen med din spatel, så du får fjernet al overskydende chokolade.

 4. Stil formen på hovedet på et stykke bagepapir i køleskabet.

  Jeg sætter det på et træskærebræt, så det er en jævn flade og den er nem at få ind og ud af køleskabet.

 5. Efter et par minutter har chokoladen sat sig så meget i formen, at du kan tage det ud.

  Vend formen og kom dit fyld i og luk med chokoladen fra din sprøjtepose.

  Husk at fjerne overskydende chokolade fra formen med din spatel, så du får en fin og glat bund. (det kræver lidt øvelse, så hvis det ikke lykkes helt, kan du ofte få chokoladerne ud alligevel)

 6. Stil formen i køleskabet i ca. 20 minutter og tag den ud.

  Du vil ofte kunne se, at den har sluppet formen.

 7. Vend formen på hovedet og bank forsigtigt chokoladerne ud på et stykke bagepapir på køkkenbordet.

Honingkager gode fif

Udgivet første gang 28/8 2018

Opdateret 27/11 2018

You Might Also Like

14 Comments

 • Reply
  Marianne Martin
  29. november 2018 at 8:27

  Der står potaske skal udføres i æggeblommer men de er ikke opført under ingredienser. Hvor mange skal der bruges og skal resten af æggene i evt senere?
  På forhånd tak

  • Reply
   Home by Bianca
   29. november 2018 at 13:41

   Hej Marianne
   SÅ fint du skriver. Tak. Jeg har lidt problemer med min app efter bloggen har fået nyt design. Det er 2 æggeblommer. Resten af æggene skal ikke bruges i denne opskrift, men du kan med fordel bruge hviderne til marengs eller måske lidt fine macarons. Macarons har jeg opskriften på her:
   https://www.homebybianca.dk/macarons-med-orangecurd/

   God fornøjelse ?

 • Reply
  Honningkager med rugmel - Home by Bianca
  11. december 2018 at 18:46

  […] Skulle du have lyst til at læse mere baggrundsviden indenfor honningkage bageriet, så kan du læse meget mere i mit indlæg her: Honningkager – gode fif til velsmagende og bløde kager […]

 • Reply
  Christina
  23. november 2019 at 7:14

  Hej 😊
  Du skriver, at man skal skære hjerterne ud og ikke bruge avancerede udstiksforme. Mener du skære med kniv, eller mener du, at man bare skal holde sig til den simple hjerteudstiksform?

  – Den grønne bager 😉

  • Reply
   Home by Bianca
   25. november 2019 at 17:20

   Dejligt du skriver. 🙂
   Det jeg mener er at det ikke skal være en udstikker med for mange detaljer, da kagerne vil hæve ud af formen. Så ja. Bare en ganske almindelig hjerte udstiksform er at foretrække 🙂

   • Reply
    Lone
    22. december 2022 at 19:55

    Hej Christina
    Allé mine honningkage stænger faldt sammen i ovnen efter Ca 12 min. Det skete, inden jeg overhovedet havde åbnet ovnen og set til kagerne. Har du et bud på, hvad der kan være sket?
    Jeg har lavet honningkagerne før – for Ca 4 år siden – uden problemer)

    • Reply
     Home by Bianca
     9. januar 2023 at 16:25

     Hej Lone
     Jeg er dig desværre svar skyldig. Selv faldt halvdelen af mine honningkager sammen, da de kom ud, men det var fordi de ikke havde bagt nok.
     Bager du med damp?
     Venlig hilsen Bianca

 • Reply
  De bedste juleopskrifter - Find min top 12 lige her - Home by Bianca
  1. december 2019 at 8:01

  […] Find opskriften her: Honningkager – gode fif […]

 • Reply
  Stella
  1. december 2020 at 22:46

  Kan man komme honning kagerne i en bøtte i køleskabet, med mellemlægs papir imellem hvert lag og derefter et fugtigt klæde på toppen. Eller hvordan gøres det bedst?
  Min fordej har stået og hygget ca to mdr og regne med at skulle lave kagerne i weekenden 🙂

  • Reply
   Home by Bianca
   2. december 2020 at 10:28

   Det kan du sagtens. Jeg kommer dem bare i en stor bøtte uden at komme noget imellem. Det fungerer også fint 🙂
   Håber du bliver glad for resultatet. De smager skønt 🙂

 • Reply
  Nina Johanne
  27. december 2020 at 21:08

  Jeg har held med at smuldre fordejen i skålen, så det ikke bliver en kompakt klump, der er nær-umulig at få gjort blød igen.

  • Reply
   Home by Bianca
   28. december 2020 at 11:37

   Okay. Godt tip 🙂
   Jeg har ingen problemer, når bare jeg varmer den en smule i mikroovnen 🙂

 • Reply
  Christina
  26. december 2021 at 20:04

  Tak for dine gode tips 😊
  Har du erfaring med at fryse de færdige hjerter ned enten med eller uden chokolade?

  • Reply
   Home by Bianca
   27. december 2021 at 1:31

   Hej Christina.
   Dejligt du kan bruge mine tips.
   Jeg har ikke forsøgt at fryse dem ned, men det må jeg da forsøge.
   Vh Bianca

Leave a Reply

Opskrift Vurdering