Honningkager – gode fif til velsmagende og bløde kager

Lækre bløde honninghjerter med masser af smag – Jeg har forsøgt at samle mine bedste fif til at få de bedste honningkager med den gode smag og samme bløde kage, som bagerens.

Efter at have bagt årets honningkager (2018), er det blevet tid til at kigge lidt på mine fif, så derfor får du her en opdatering. Jeg havde i år lavet en version med rugmel efter opfordring fra en læser. Så den skal I selvfølgelig også høre lidt om.

I 2017 udgav jeg mit første indlæg med gode fif til lækre og bløde honninghjerter, efter flere gange at have kæmpet med hård fordej, tørre eller smuldrende honninghjerter og chokoladeovertræk, der drillede.

Jeg kunne aldrig huske fra år til år, hvordan pokker det nu var jeg skulle gøre eller for den sags skyld IKKE skulle gøre. Mine noter undervejs kan være lidt indforståede, så med et år mellem noterne, kan det være svært at få det hele med.

Derfor måtte det være på tide med en opskrift med noter. Den finder du i nedenstående i en fin printvenlig version.

Min første version med noter blev taget godt imod af jer læsere. Samtidig stødte jeg nye spørgsmål. Så derfor er det blevet tid med en lille opdateret version, hvor jeg håber, at jeg får alle spørgsmål med ellers spørger du bare.
Af erfaring bliver man klogere, som man siger.

Claus Meyers honningkage opskrift:

Ligesom jeg plejer, bruger jeg Claus Meyers opskrift, så smagen kan jeg ikke tage æren for, den har Claus taget sig af. Jeg har tilføjet lidt muskatnød til krydderierne og det blev kagerne bestemt ikke dårligere af.

 

Derudover har jeg forsøgt mig med en version med rugmel. Den kan du læse meget mere om her: Honningkager med rugmel

Forberedelse

Ifølge Claus Meyers opskrift skal fordejen laves mindst 1 måned før og meget gerne mere, så det er bare med at komme igang. Den skulle blive allerbedst ca. ½ år i forvejen, men det når jeg nu aldrig.

 

Fordejen var en af de ting jeg blev spurgt ind til, da jeg delte min reminder om at lave fordej. Her må jeg desværre melde pas.

Hvordan Claus Meyer er kommet frem til det med en hvilende fordej ved jeg ikke, men det virker så det har jeg ikke spekuleret mere over. Jeg har dog hørt at det skulle give en blødere mere smagfuld kage.

 

Jeg blev også spurgt ind til hvilken honning, jeg bruger til mine honningkager. Det er faktisk meget forskelligt. Nogen gange har jeg været heldig at en lokal biavler har haft lidt lækker honning (det ofte den hårde honning), andre gange har jeg købt flydende honning.

Bløde kager

Bløde honninghjerter kræver fugt og det gælder både under bagning, men også efter.
Under bagningen sørger jeg for fugt ved at bruge damp funktionen på min ovn.
Har du ikke damp ovn, kan du stille en bradepande med vand nederst i ovnen, mens ovnen varmer op. Lad bradepanden stå mens du bager kagerne. På den måde skaber du damp i ovnen og tilfører fugt til dine honningkager.
Efter kagerne er bagt og kølet ned kommer jeg dem i en stor plastikbøtte med fugt ved.

Jeg har købt en meget stor bøtte i Ikea med rist i bunden. Under risten gemmer jeg et klæde, som er vredet op med vand og ligger alle kagerne ovenpå risten. Det er super vigtigt at kagerne ikke rør klædet direkte, da de vil suge al vandet og dermed blive så bløde at de falder fra hinanden. Bruger du en bøtte med klæde over, er det også her vigtigt at kagerne ikke rør ved klædet.

Bøtten kommes i køleskabet og passer sig selv i 3-4 dage.
Når kagerne skal overtrækkes med chokolade
Når du skal bruge dine kager og derfor gerne vil overtrække dem, tager du kagerne nedefra og skifter klædet ud med et nyt, der er vredet med vand. På den måde får du hele tiden fat i dem, der har haft bedst adgang til fugten. Bruger du en bøtte med klæde over, så bruger du dem fra toppen først.
Jeg vil anbefale at nøjes med at overtrække det antal kager du skal bruge og lade resten stå i køleskabet og nyde godt af fugten i din bøtte. Så er de friske og klar til du skal bruge dem. Kagerne kan holde sig 1 måned i køleskabet.

Opskrift og fif undervejs

De øvrige spørgsmål, vil jeg forsøge at besvare undervejs i opskriften i nedenstående, se mine kommentarer med kursiv.

Opskriften er i en fin printvenlig version, så du nemt kan printe den ud og tage med i køkkenet.

Jeg deler ligeledes min vejledning til temperering af chokolade i en separat opskrift som selvfølgelig også kan printes.

Mange glade julehilsner Bianca

Her finder du mig

Du er altid velkommen til at kigge forbi min instagram @homebybianca, hvor jeg deler billeder af mine opskrifter, lidt af mine kreative input og livet som mor.

Bloggen kan også findes på facebook, hvor jeg løbende ligger links til de nye indlæg op. Bloggens facebookside findes her Home by Bianca 

På Pinterest pinner jeg opskrifter, kreative input og skøn inspiration under navnet Home by Bianca.

Er der noget du mangler eller gerne vil vide mere om, så er du altid velkommen til at spørge.

Honningkager - ca. 25 stk

Jeg har forsøgt at samle mine bedste fif til at få de bedste honningkager med den gode smag og samme bløde kage, som bagerens. Se mine kommentarer med kursiv i beskrivelsen. 

Ingredienser

Fordejen (laves 1-6 måneder før)

 • 500 g hvedemel (brug evt. rugmel)
 • 500 g honning

Hoveddejen

 • 2 æggeblommer
 • 10 g potaske
 • 1 kg honningkagefordej
 • 10 g hjortetaksalt
 • 5 g stødt kanel
 • 5 g stødt ingefær
 • 5 g stødte nelliker
 • 5 g muskatnød (kan udelades)
 • Chokolade til overtræk

Sådan gør du

Fordejen (laves 1-6 måneder før)

 1. Ælt ovenstående sammen og kom dem i en skål med låg og stil dejen køligt.

  Kommentar: Jeg stiller normalt fordejen i mit bryggers, da det er det køligste rum i vores hus.

  Da jeg delte reminderen i juli om at få lavet fordej, blev jeg spurgt ind til anden opbevaring, da vi i de dage havde temperaturer på over 30 grader. 

  Mit svar hertil: Du kan sagtens opbevare dejen i køleskabet. Jeg vil dog tage den ud en dags tid eller to før du skal bruge den i din hoveddej. Dejen er hård og den bliver ikke mindre hård efter en tur i køleskabet. 

Hoveddejen

 1. Kom æggeblommerne i en skål og rør potaske ud heri. Sørg for der ikke er nogen klumper. 

 2. Bland æggeblommerne med fordejen og tilsæt krydderierne. Ælt dejen godt sammen. 6-8 minutter i hånden eller 6 minutter i røremaskine (3 min ved lav hastighed og 3 min ved høj)

  Kommentar: Min fordej er hård, når den har stået. Som i virkelig stenhård. Det er umuligt at forvente, at den kan æltes på nogen som helst måde og jeg tør slet ikke komme den i min røremaskine, for det overlever min røremaskine da ikke.

  Derfor forsøgte jeg efter at have læst flere steder, at dejen kunne blødgøres, ved at varme den lidt i mikroovnen. Pas nu på fingrene - den bliver altså meget varm, hvis du giver den for meget, da honningen jo smelter. 

  Mit valg af honning har jeg erfaret, har indvirkning på, hvor hård fordejen bliver. Bruger jeg almindelig honning, bliver min fordej hårdere end hvis jeg bruger flydende honning. 

 3. Kommentar: Lad dejen hvile lidt i en skål, hvis den er blevet meget blød efter opvarmning i mikroovnen. Den skal være fast og til at rulle ud uden at flyde ud. 

  Rul dejen ud på et meldrysset bord, ca 4 mm tyk. 

 4. Skær den ud og bag kagerne ved 180 grader i 8-10 minutter. 

  Kommentar: Lad være med at bruge avancerede udstiksforme. Kagerne hæver meget op og det kommer derfor til at flyde lidt ud i udtrykket. Af samme årsag må kagerne ikke ligge for tæt på bagepladen, da de kan vokse sammen, når de hæver op. 

 5. Mærk forsigtigt på kagerne om de er færdige. De må ikke falde sammen. 

  Kommentar: Giv hellere kagerne et par minutter ekstra i ovnen, hvis du er i tvivl om de er færdige. Jeg har nu et par gange haft kager der faldt sammen og det er altså bare træls.

 6. Afkøl på en bagerist.

 7. Honningkagerne er meget hårde lige efter bagningen, så de pakkes i en boks med et fugtigt klæde over og stilles i køleskabet i 3-4 dage. Herefter er de lækre og bløde. 

 8. Overtræk honningkagerne med chokolade, men overtræk kun dem du skal bruge. 

  Resten kan holde sig ca. 1 måned i køleskabet uden at blive tørre.

  Kommentar: De første par år penslede jeg min chokolade på. Det giver mærker efter penslen i chokoladen og det synes jeg ikke er særlig pænt. Derfor er jeg nu begyndt at dyppe mine kager i chokoladen:

  Tag kagen og hold godt fast om den mens du dypper toppen af kagen i chokoladen. Ryst forsigtigt kagen mens du holder den over chokoladen, så overskydende chokolade kan glide af og resten ligge sig pænt på kagen. 

 

Temperering af chokolade i mikroovn

Jeg bruger mikroovns metoden når jeg temperer chokolade. Tag udgangspunkt i 300 g chokolade. Den del af chokoladen du ikke bruger kan gemmes og bruges til at starte temperering op med næste gang.

Ingredienser

 • 300 g chokolade

Sådan gør du

 1. Kom 2/3 af din chokolade i en skål, der kan tåle at komme i mikroovn. (200 g chokolade)

 2. Kom skålen i mikroovnen og varm i 1-2 minutter til chokolade smelter og når en temperatur på 48 grader.

 3. Tilsæt den sidste 1/3 til skålen og rør det sammen til det hele er smeltet og du når en temperatur på 32 grader. 

  Vil det ikke smelte helt og massen er blevet lidt for kold, så kom den forsigtigt i mikroovnen og varm lidt mere. Det er vigtigt at den ikke overstiger 33 grader.

 4. Arbejds temperaturen er 31-33 grader. Begynder chokoladen at blive kold mens du arbejder med chokoladen, kan du forsigtigt varme den lidt i mikroovnen, men kommer du for langt op i temperatur, så sæt chokoladen til side og lav en ny portion.

Honingkager gode fif

Udgivet første gang 28/8 2018

Opdateret 27/11 2018

3 Comments

Skriv et svar