Opskrifter Tilbehør

Grønkålssalat med æble og sennepsdressing – se her

Grønkålssalat med æble og sennepsdressing

En lækker og frisk salat, som passer perfekt til det meste. Godt tilbehør til et let efterårsmåltid, men også god til de tunge vinterretter.

Grønkålssalat med æble og sennepsdressing
Foto: Bianca Navne Larsen – HomebyBianca.dk

Grønkål med æble er perfekt som tilbehør til alverdens vinterretter, men kan også sagtens spises for sig selv. Jeg laver gerne en større portion og har resterne med på madpakke. Nemt og lækkert. Til grønkålssalaten har jeg lavet en lækker sennepsdressing, for at give salaten lidt bid.

Opskriften på min grønkålssalat med æble og sennepsdressing finder du nederst på siden her i en fin printvenlig version, som du nemt kan tage med i køkkenet.


Grønkål – opbevaring og tilberedning

Hvor lang tid holder grønkål sig i haven?

I haven kan grønkål holde længe, da planten godt kan tåle frost. Den er derfor perfekt, som vinterhårdfør afgrøde.

Hvor lang tid holder grønkål?

Efter høst eller indkøb skal grønkål opbevares koldt og fugtigt. Skyl bladene grundigt og og lad dem tørre. Hvis du opbevarer dem i en lufttæt beholder i køleskabet kan det sagtens holde sig friskt op til 3 uger.

Kan rå grønkål fryses?

Ja det kan det sagtens. En god idé vil dog være at blanchere den og lade den dryppe i et dørslag inden du fryser den.

Hvor lang tid kan grønkål holde sig på frost?

Grønkål kan holde sig op til 10 måneder i fryseren. Når du har tøet grønkålen op, skal den vrides for vand før brug.

Kan man varme kål op igen?

Ja, men det kan ændre smagen en smule, da den vil smage markant mere af kål jo flere gange, den bliver varmet op.


Grønkål i køkkenhaven

Har du en lille køkkenhave kan jeg anbefale at prøve med grønkål. Det kræver lidt i opstarten, men giver et godt udbytte og så pynter de fine grønkålsplanter så godt i haven. Har du en lille altan, kan du også sagtens have grønkål i en krukke.

Grønkål er en taknemlig plante, hvis bare den får godt med plads. Den er også godt besøgt at kålsommerfuglen og dens larver, så det skal du huske at tage højde for.

Sidste år blev vores grønkål ædt op af larver og da der ikke rigtigt kom noget frost, gik der lang tid inden vi fik kigget på de sidste blade.

Det smarte med grønkål i køkkenhaven, er at den kan stå længe. Det er ikke en plante, som kræver at du spiser den lige nu, bare fordi nu er den altså moden. Det passer helt perfekt i tempoet herhjemme.

Grønkål i køkkenhaven
Foto: Bianca Navne Larsen – HomebyBianca.dk

Du kan sagtens have den stående vinteren over og bare gå og plukke efterhånden, som du skal bruge af planten. Den kan sagtens tåle frost og bliver bestemt ikke dårligere af en gang nattefrost. Faktisk kan den klare helt ned til 20 graders frost.

Efter en gang frostvejr smager bladende lidt mildere og hvis du har været ‘heldig’ at få besøg af kålsommerfuglens larver, så kan de nemmere rystes af, når først planten har fået frost.

Køkkenhaven – sådan undgår vi larver i grønkålen

Efter vores besøg af alt for mange larver fra kålsommerfuglen sidste år, var jeg tæt på at give op. Det var simpelthen for besværligt.

Grønkål er dog en skøn og taknemmelig kål, som bare er så nem lige at nippe blade fra løbende, så jeg måtte i tænkeboks.

Grønkål i køkkenhaven
Foto: Bianca Navne Larsen – HomebyBianca.dk

Det blev til at vi i år har ‘telt’ i køkkenhaven. Vores grønkål er simpelthen fået sit eget lille telt, hvor det er svært for sommerfuglen at komme ind og lægge æg. Det vigtige ved sådan et ‘telt’ er, at det er stort nok til at rumme kålens højde og bredde. Rører bladende lidt ved nettet udenom, så kan sommerfuglen sagtens lægge æggene igennem nettet og så har du alligevel larver.

Vores telt at bygget op af elektrikerrør og så har det fået et billigt netgardin fra Ikea udenom. Det er så sat fast i de korte sider og på begge langsider kan vi løfte nettet op, så vi kan komme til kålen. For at nettet bliver nede i siderne, har vi sat et par metalstænger ind i syningerne på gardinet, så de får en god tyngde, der holder siderne på plads i blæst og regn.

Grønkål i køkkenhaven
Foto: Bianca Navne Larsen – HomebyBianca.dk

Lige nu er kålen på det højeste og dengang de var ganske små, havde jeg sat et par græskarplanter ind til dem. Meningen var at de skulle flyttes senere, men det fik jeg ikke lige gjort. Så note til mig selv: Der skal kun være grønkål i teltet næste år. Sådan bliver man jo klogere hele tiden.

Fakta om grønkål

  • Grønkål er nok bedst kendt fra de traditionsrige vinterretter som stuvet grønkål og grønlangkål, men kan sagtens bruges i salater og andre lækre retter. Nederst på siden her finder du en lækker opskrift på en skøn efterårssalat: Grønkålssalat med æble og sennepsdressing
  • Grønkål er rige på vitaminer og kostfibre og er de seneste år blevet kendt som lidt af en superfood. Faktisk indeholder grønkål dobbelt så mange kostfibre som broccoli.
  • Det er bladende på grønkålen, der anvendes i retterne. De bliver flotte krusede og pynter virkelig i en god salat.
  • Har du ikke grønkål i køkkenhaven sælger de fleste supermarkeder dem skyllet og ordnet, når de er i sæson.
  • Sæsonen for grønkål ligger fra ca. september til februar. Har du grønkål i haven, kan du sagtens høste lidt allerede i august.
  • Grønkål kan foodpreppes. Skyl og hak den på forhånd. Den holder sig fint i en luftæt bøtte i køleskabet i op til 3 uger. Ellers kan den nemt fryses ned og holder ca. 10 måneder. De fleste grøntsager skal blancheres og det kan du også sagtens med grønkål. Jeg fryser den bare ned som den er, og det fungerer fint her.
Grønkålssalat med æble og sennepsdressing
Foto: Bianca Navne Larsen – HomebyBianca.dk

Retter med grønkål – Grønkålssalat med æble og sennepsdressing

Om du har grønkål i haven eller ej, så er det bestemt en kål, der er værd at bruge lidt ekstra tid på.

Brug den i de traditionsrige vinterretter som stuvet grønkål eller grønlangkål. Bag lækre grønkålschips, brug dem som et vitaminboost i en suppe eller lav en god salat. Der er mange muligheder.

Vil du gerne forsøge med grønkålschips finder du opskriften her:

Grønkålschips med kryddersalt

Find opskriften her:

Grønkålschips med kryddersalt

Ærtesuppe med grønkål opskrift

En god gang ærtesuppe med grønkål finder du lige her:

Ærtesuppe med grønkål

Nederst på siden her finder du opskriften på grønkålssalat med æble og sennepsdressing.

Jeg har samlet alle mine opskrifter med grønkål her: #Grønkål

Dette indlæg er en del af serien ‘Sæsonens grønsager’ hos Bloggers by Heart. I serien kan du finde inspiration til lækre retter med sæsonens grønsager, når bloggerne hos Bloggers by Heart deler ud af skønne opskrifter.

I morgen kan du læse næste indlæg i Bloggers by Hearts serie ‘Sæsonens grønsager’, når næste indlæg udgives hos Stine https://myfoodblog.dk/ kl 9. Stine har også fokus på kål. Hun giver jer nemlig lidt input om blomkål. I fredags var det Malin fra https://malinsmad.dk/ , der delte inspiration med rødbeder.

Rigtig god fornøjelse.

Signatur

Foodprep - ingrediensliste

Ingrediensliste A-Å

Har du rester i køleskab og fryser eller vil du gerne blive klogere på foodprep, så finder du min ingrediensliste A-Å lige her:

Ingrediensliste A-Å – Bliv klogere på foodprep her

Her finder du mig

Du er altid velkommen til at kigge forbi min instagram @homebybianca, hvor jeg deler billeder af mine opskrifter, lidt af mine kreative input og livet som mor.

Bloggen kan også findes på facebook, hvor jeg løbende ligger links til de nye indlæg op. Bloggens facebookside findes her Home by Bianca 

På Pinterest pinner jeg opskrifter, kreative input og skøn inspiration under navnet Home by Bianca.

Er der noget du mangler eller gerne vil vide mere om, så er du altid velkommen til at spørge.

Grønkålssalat med æble og sennepsdressing

Grønkål er en superfood smækfyldt med vitaminer og kostfibre. Denne nemme og lækre salat giver et friskt og let indtryk til efteråret og vinterens lidt tungere retter.

Ret: Salat
Antal: 6 personer
Ingredienser
  • 90 g grønkål
  • 1 æble
  • 150 g cherrytomater
  • 2 gulerødder
  • 1 rødløg
  • 1 squash
  • 100 g salatost
Sennepsdressing
  • 3 spsk ekstra jomfruolivenolie
  • 1/2 spsk hvidvinseddike
  • 2 tsk dijonsennep
  • 1 tsk rørsukker
  • 1 knsp salt
Sådan gør du
  1. Skyl og hak grønkålen fint og kom den i en stor skål.

  2. Skyl æblet og skær kernehuset fra. Skær æblet i mindre stykker og kom dem i skålen til grønkålen.

  3. Skyl tomaterne og skær dem i halve og tilføj i skålen

  4. Skræl gulerødderne og skær enderne fra. Skær dem i små stykker og kom dem i skålen.

  5. Skræl løget og hak det fint. Eller gør som jeg – hak det i en minihakker. Tilføj til det øvrige.

  6. Vask squash og skær den i mindre stykker og kom også den i skålen.

  7. Skær din salatost i mindre tern og kom dem til sidst i din salat.

  8. Vend det hele godt sammen. Lav til sidst sennepsdressingen og vend det hele godt sammen og server.

Sennepsdressing
  1. Rør alle ingredienserne godt sammen til en cremet dressing.

Grønkålssalat med æble og sennepsdressing
Foto: Bianca Navne Larsen – HomebyBianca.dk
Grønkålssalat med æble og sennepsdressing
Foto: Bianca Navne Larsen – HomebyBianca.dk
Grønkålssalat med æble og sennepsdressing
Foto: Bianca Navne Larsen – HomebyBianca.dk
Grønkålssalat med æble og sennepsdressing
Foto: Bianca Navne Larsen – HomebyBianca.dk
Grønkålssalat med æble og sennepsdressing
Foto: Bianca Navne Larsen – HomebyBianca.dk

September 2020

You Might Also Like

2 Comments

Leave a Reply

Opskrift Vurdering