Kage/Dessert Opskrifter

Sådan laver du de lækreste træstammer

Træstammer kage

Når kageresterne ikke må gå til spilde. Så er det blevet tid til at lave lækre træstammer, der smager lige så godt som bagerens.

Træstammer er vist den kage, som hitter allermest både på arbejdspladsen og hos venner og familie.

Da det samtidig er en kage, som er nem at lave og sørger for at jeg får tømt fryseren for kagerester, er det kun et ekstra plus.

Det er lidt forskelligt hvilken type af kager, som der ligger rester af i fryseren, men fremgangsmåden er altid den samme.

Træstammer – det skal du bruge

Der skal bruges kagerester og gerne masser af dem. En god portion smørcreme, hindbærmarmelade og rom.

Vil du gerne have en guideline eller en grundopskrift, så deler jeg min opskrift på romkuglemasse her: Romkugler opskrift

Derudover skal du bruge marcipan, flormelis og chokolade.

Jeg deler herunder opskriften på marcipanbånd. Det synes jeg er nemmest at arbejde med, da det ikke klistrer og så smager det rigtig godt.

Du kan sagtens bruge ren marcipan, men så klister det lidt og det kan godt virke lidt tungere. Træstammer er i forvejen en tung kage, hvis du som jeg, laver små tykke træstammer.

Træstammer kage

Træstammer – fremgangsmåde

Jeg deler måde opskriften på marcipanbånd og min fremgangsmåde som to separate opskrifter herunder.

Så kan du nemt printe dem ud og tage dem med i køkkenet.

Derudover har jeg haft kameraet med i køkkenet, så før du går igang kan du her se, hvordan jeg gør:

Signatur

Her finder du mig

Du er altid velkommen til at kigge forbi min instagram @homebybianca, hvor jeg deler billeder af mine opskrifter, lidt af mine kreative input og livet som mor.

Bloggen kan også findes på facebook, hvor jeg løbende ligger links til de nye indlæg op. Bloggens facebookside findes her Home by Bianca 

På Pinterest pinner jeg opskrifter, kreative input og skøn inspiration under navnet Home by Bianca.

Er der noget du mangler eller gerne vil vide mere om, så er du altid velkommen til at spørge.

Romkugler opskrift

Har du kagerester tilovers, er det her den bedste måde at få dem brugt.  I mit indlæg om romkugler giver jeg min huskeliste til at lave romkugler af kagerester, som ikke nødvendigvis er chokoladekage. Her giver jeg også lidt idéer til at lege med smag og konsistens.  

Link til indlæg om romkugler her: Romkugler

Ellers finder du her en opskrift på lækre bløde chokolade romkugler

Ingredienser
Børnevenlig chokoladekage
Opskriften passer til en stor bradepande
  • 100 g usødet kakao / bagekakao
  • 3 dl kogende vand
  • 150 g smør
  • 3 æg
  • 580 g sukker
  • dl yoghurt naturel
  • 580 g mel
  • 3 tsk natron
  • 2 tsk vaniljesukker
  • knsp salt
Chokolade smørcreme
  • 150 g smør
  • 4 dl flormelis
  • 1 dl mælk
  • 1 dl usødet kakao / bagekakao
Romkuglemasse
  • 1 børnevenlig chokoladekage
  • 1 portion chokoladesmørcreme
  • 2 dl hindbærmarmelade
  • 3 spsk rom
Sådan gør du
Først skal der bages en kage til massen
Børnevenlig chokoladekage
  1. Kog vandet og bland det i en skål sammen med kakaopulver. Sørg for at røre det godt ud og sæt skålen til side.

  2. Smelt smør i en gryde.

  3. Pisk æg og sukker hvidt og luftigt i en skål.

  4. Tilsæt yoghurt, mel, natron, vaniljesukker, salt og smør og rør det godt sammen.

  5. Til sidst tilsættes kakaoblandingen og det hele kommes i en bradepande.

  6. Bag ved 175 grader i ca. 40-50 minutter.

Mens kagen køler af laves chokoladesmørcremen:
  1. Sørg for at smørret er blødt. Har du ikke fået taget det ud af køleskabet, kan du give det et par sekunder i mikroovnen..

  2. Tilsæt de øvrige ingredienser og rør det sammen til en cremet masse.

Romkuglemasse
  1. Kom chokoladekagen i en røremaskine og rør den til en krummet masse.

  2. Tilsæt 3/4 af chokoladesmørcremen og rør det sammen med.

  3. Kom lidt hindbærmarmelade og rom i og rør det godt sammen.

    Sørg for at holde lidt af hindbærmarmeladen og rommen tilbage, da det er nemmere at tilføje lidt ekstra for at få den rigtige konsistens og smag.

  4. Tilsæt evt. lidt mere smørcreme, hindbærmarmelade eller rom afhængig af hvordan du gerne vil have smagen. 

    Konsistensen skal være til at trille til romkugler, men den må ikke være for blød.

Romkugler, træstammer eller påskeæg
  1. Slip fantasien løs.

  2. Tril din romkuglemasse til fine kugler og rul dem i alverdens krymmel

  3. Lav lækre træstammer med marcipan. Se min opskrift i ovenstående link i blogindlægget. 

  4. Kom romkuglemassen i en form (her har jeg brugt et påskeæg) og stil den på køl, så den er fast i konsistensen, når den skal ud af formen. Overtræk den med marcipan eller fondant og pynt med glasur, krymmel eller chokolade.

Marcipanbånd

Passer til en rund kage på 25 cm i diameter

Ingredienser
  • 200 g marcipan
  • 25 g glukosesirup
  • 150 g flormelis
Sådan gør du
  1. Rør marcipan og glukosesirup sammen. 

    Det kan både gøres på maskine og i hånden. 

  2. Start med at ælte 100 g flormelis i. 

    Hvis massen fortsat klistrer tilføjer du mere flormelis. 

  3. Tril marcipanen ud til en lang pølse og rul den flad med en kagerulle.

    (sørg for at have målt kagens omkreds og højde, så du kan skære marcipanbåndet til)

  4. Skær marcipanbåndet i den ønskede størrelse og kom den rundt om kagen. 

4.5 fra 2 stemmer
Temperering af chokolade i mikroovn

Jeg bruger mikroovns metoden når jeg temperer chokolade. Tag udgangspunkt i 200-240 g chokolade. Den del af chokoladen du ikke bruger kan gemmes og bruges til at starte temperering op med næste gang.

Du kan sagtens bruge chokoladen uden kakaosmør. Efter min mening gør kakaosmør det nemmere at få en fin tynd skal til dine fyldte chokolader og gør det nemmere at arbejde med chokoladen generelt.

Ingredienser
240 g passer ca. til en chokoladeform til fyldte chokolader.
  • 200 g chokolade
  • 40 g finthakket chokolade (20 % af 200 g)
  • 20 g kakaosmør (10 g pr. 100 g)
Sådan gør du
  1. Kom 200 g hakket chokolade og hakket kakaosmør i en skål, der kan tåle at komme i mikroovnen.

  2. Kom skålen i mikroovnen og varm den i intervaller, hvor du i mellemtiden rører i chokoladen med din dejskraber. På den måde har du hele tiden en fornemmelse af, hvor din chokolade er henne i konsistens og temperatur.

    Jeg bruger følgende intervaller til min mikroovn, men det kan variere hvor stærkt din mikroovn varmer.

    30 sek – 30 sek – 20 sek – 20 sek – 10 sek – 10 sek osv.

    Fortsæt til du når en arbejdstemperatur på 45-48 grader.

  3. Tilsæt en spsk. af din finthakkede chokolade til den smeltede chokolade og rør det ud til det er smeltet.

    Bliv ved indtil du har en arbejds temperatur på 32 grader (ved mørk chokolade)

Arbejds temperaturer
  1. Arbejds temperaturerne varierer efter hvilken slags chokolade du arbejder med:

    Mørk chokolade – 31-32 grader

    Lys chokolade – 29-30 grader

    Hvid chokolade 29-30 grader

Fyldte chokolader
  1. Sørg for at gemme nok chokolade til at du kan lukke chokoladerne, når de er fyldt.

    Jeg gemmer det i en sprøjtepose, så det er nemt at fylde i formen.

  2. Fordel chokoladen i din form og bank forsigtigt i siden med enden af din spatel, så du får fordelt chokoladen uden lufthuller. (jeg bruger kun forme af hård plastik)

  3. Vend formen på hovedet og lad den overskydende chokolade løbe ned i din skål eller på et stykke bagepapir (så kan du nemt samle chokoladen sammen igen).

    Kør over formen med din spatel, så du får fjernet al overskydende chokolade.

  4. Stil formen på hovedet på et stykke bagepapir i køleskabet.

    Jeg sætter det på et træskærebræt, så det er en jævn flade og den er nem at få ind og ud af køleskabet.

  5. Efter et par minutter har chokoladen sat sig så meget i formen, at du kan tage det ud.

    Vend formen og kom dit fyld i og luk med chokoladen fra din sprøjtepose.

    Husk at fjerne overskydende chokolade fra formen med din spatel, så du får en fin og glat bund. (det kræver lidt øvelse, så hvis det ikke lykkes helt, kan du ofte få chokoladerne ud alligevel)

  6. Stil formen i køleskabet i ca. 20 minutter og tag den ud.

    Du vil ofte kunne se, at den har sluppet formen.

  7. Vend formen på hovedet og bank forsigtigt chokoladerne ud på et stykke bagepapir på køkkenbordet.

Træstammer – fremgangsmåde

Start med at lave en god romkuglemasse og marcipanbånd. Opskrifter og links finder du i blogindlægget. 

Ingredienser
  • Romkuglemasse
  • Marcipanbånd eller ren marcipan det er en smagssag
  • Chokolade
Sådan gør du
Lav romkuglemasse og marcipanbånd
  1. Tril marcipanbåndet til en lang pølse og rul det fladt med en kagerulle. 

    Du kan eventuelt gøre det i mindre portioner, hvis du synes det er svært at styre. 

  2. Tril en massende mængde romkuglemasse til en lang pølse og lig den ovenpå marcipanbåndet. 

    Den passende mængde kommer an på bredden på dit marcipanbånd og på hvor tykke træstammer, du gerne vil lave. 

  3. Saml marcipanbåndet om romkuglemassen på den smalle led og tril det til en lang pølse. 

  4. Del den i mindre stykker med en skarp kniv. 

  5. Stil træstammerne til side. 

Temperer din chokolade
  1. Dyp træstammernes ender i chokolade og stil dem til tørre på et stykke bagepapir. 

  2. Jeg giver dem altid et tykt lag, men jeg er også ret glad for chokolade. 

  3. Når chokoladen er stivnet kan du servere dine træstammer.

Træstammer
Træstammer der er lige så gode som bagerens - brug kageresterne
Træstammer
Træstammer kage
Træstammer kage

Udgivet første gang 29/4 2018

Opdateret 8/2 2019

You Might Also Like

2 Comments

Leave a Reply

Opskrift Vurdering