Brød/Boller Opskrifter

Sådan får du det bedste brød – Giv dit bagværk ekstra opmærksomhed

Sådan får du det bedste brød – Giv dit bagværk ekstra opmærksomhed og få brød der er lige så lækkert som bagerens. Jeg har testet og her er resultatet.

Reklame for Nyborgs-Room.dk – jeg har modtaget Optimax Bageenzymer og HOLM brødform i støbejern til test. Meninger og holdninger i dette indlæg er helt mine egne. 

Surdej:

Nu har jeg forsøgt mig med det der surdej og det virker altså. Det giver altså bare brødet det der ekstra.

Min vejledning til surdej kan du finde her: Surdejs guide med rugsurdej

På min søgen efter viden faldt jeg både over udtrykket “verdens bedste brød” som inkluderede en støbejernsgryde og produktet bageenzymer. Støbejernsgryden skal sørge for saftig krumme og sprød overflade. Bageenzymerne hjælper med at gøre dit brød ekstra let, luftigt og sprødt. Samtidig skulle det gøre at brødet holder sig friskt og lækkert længere.

Det lyder jo super godt, men som de fleste andre tænkte jeg nok lidt mere henad: “mere bageudstyr til mit lager og et produkt, som jeg måske ikke får brugt…” Derfor måtte det selvfølgelig komme an på en prøve.

Testen:

Jeg gik derfor igang med at teste det af. Til testen har jeg lavet to portioner af den samme dej. Den ene er der tilføjet bageenzym til og den anden er uden. Samtidig er den uden bageezym bagt i en almindelig brødform og den med enzym er bagt i HOLM brødform i støbejern.

Jeg valgte at koldhæve mine deje. Det synes jeg giver brødet lidt bedre tid til at ånde og så er det nemmere, lige at kunne hive frem og bage dit brød om morgenen. Allerede efter hævningen kunne jeg se, at bageenzymerne havde godt gang i arbejdet.

Dejen til venstre er dejen uden bageenzym og dejen til højre er med. Bageenzymet er i fuld gang med at give mere luft i dejen.

Til venstre: Brød med Optimax bageenzym, bagt i HOLM brødform i støbejern.
Til højre: Brød uden bageenzym og bagt i almindelig brødform.

Umiddelbart synes jeg ikke der er den store forskel på brødene ud over at det i støbejernsformen er bagt mere ensartet fordi der er låg på formen. Derimod hvis jeg trykker let på brødene, er der ingen tvivl om at det med bageenzym er mere luftigt.

Det uden bageenzym har stadig luftigheden fra gærdet og surdejen, men sammenligner jeg de to brød, er det alligevel lidt mere kompakt. Jeg fik også tjekket holdbarheden og brødet med bageenzym beholdt den saftige krumme i et par dage mere end det uden bageenzym.

Brødet som er bagt uden støbejernsform er mere hårdt i overfladen, hvor støbejernsformen giver en bedre varmefordeling og giver den samme sprøde overflade hele vejen rundt.

Konklusion:

Har du ikke en støbejernsform og bageenzymer kan du sagtens lave et lækkert brød. Jeg vil dog til hver en tid, slå et slag for at bruge surdej og koldhæve din dej.

Vil du gerne give det der ekstra til brødet, som gør at det bliver ligesom bagerens og samtidig holder sig lækkert og saftigt i længere tid, så er det Optimax bagenzymer og HOLM brødform i støbejern der er svaret. Link til begge dele finder du ved at trykke på teksten.

Når du nu skal igang med at bage dit eget brød, så deler jeg herunder opskriften, som passer perfekt i formen.

Mange bagehilsner Bianca

Her finder du mig

Du er altid velkommen til at kigge forbi min instagram @homebybianca, hvor jeg deler billeder af mine opskrifter, lidt af mine kreative input og livet som mor.

Bloggen kan også findes på facebook, hvor jeg løbende ligger links til de nye indlæg op. Bloggens facebookside findes her Home by Bianca 

På Pinterest pinner jeg opskrifter, kreative input og skøn inspiration under navnet Home by Bianca.

Er der noget du mangler eller gerne vil vide mere om, så er du altid velkommen til at spørge.

Rustikt brød bagt på rugmel

Sådan får du det bedste brød - Giv dit bagværk ekstra opmærksomhed og få brød der er lige så lækkert som bagerens. Jeg har testet og her er resultatet.

Ingredienser
Passer til HOLM brødform i støbejern
 • 4,5 dl vand
 • 4 g gær
 • 45 g surdej
 • 115 g fuldkornshvedemel
 • 110 g rugmel
 • 225 g hvedemel
 • 10 g salt
 • 8 g Optimax bageenzym
Sådan gør du
 1. Start med at komme vand og gær i dit skål i røremaskinen og rør gæren ud.

 2. Tilsæt surdej og rør det til en ensartet masse.

 3. Tilføj mel, salt og bageenzym og sæt maskinen på minimum til melet er opsuget.

 4. Sæt dejen på max og rør dejen i 10 minutter. Her har du et fint glutennetværk, som giver en god sammenhængende dej.

 5. Kom dejen i en skål smurt med lidt olie. Sæt låg eller film på og lad den stå ude en times tid inden du sætter den på køl i ca. 8 timer.

 6. Tag dejen ud ½ time før du skal bage den, så den kan få stuetemperatur.

 7. Kom brødformen ind i ovnen uden låg og lad den varme op sammen med ovnen til 230 grader varmluft.

 8. Tag formen ud af ovnen og drys den med lidt mel. Kom dejen i den varme form og sæt låg på. Bag brødet i 30 minutter ved 230 grader varmluft.

 9. Tag låget af formen og bag brødet yderligere i 15 minutter ved 200 grader varmluft.

 10. Brødet skal have en kernetemperatur på 99 grader, så er det klar.

Opskriftsnoter

Surdejsguide med rugsurdej findes her: Surdejsguide med rugsurdej

 

You Might Also Like

No Comments

  Leave a Reply

  Opskrift Vurdering