Surdejs guide med rugsurdej

Surdejs guide vol 1.2 – nu med rugsurdej.

Det jeg elsker ved tiden i mit køkken og de eksperimenter, jeg begiver mig ud i, er når det pludselig giver mening og det hele hænger sammen til sidst.

Bedst som jeg troede at det der surdej, havde jeg helt styr på, blev jeg faktisk klogere. For at teste min surdej lidt af, prøvede jeg at bage boller kun bagt på surdej og det blev bare overhovedet ikke godt. Der var slet ikke nok gods i min surdej, så jeg gik igang med en mindre førstehjælp.

Det betød at min surdej blev fodret hver aften i 5 dage og så kom der ellers gang i den. Faktisk så meget at jeg den ene morgen vågnede til en surdej, der boede mere på mit bord end i dens beholder.

Det var en sjov aha oplevelse og du får derfor her en opdateret surdejsguide.

Jeg er nu den glade ejer af hele 2 x surdej – en hvedesurdej og en rugsurdej.

Opstart af surdej

Gælder både hvedesurdej og rugsurdej.

1½ dl vand
½ dl hvedemel
½ dl fuldkorshvedemel
½ dl rugmel
Kom det hele i en skål og rør det godt sammen.
Kom din surdej i en plastikbeholder med låg, men lig kun låget løst på.
Lad surdejen stå på køkkenbordet i 4 dage – opfrisk den 1 gang om dagen. (se herunder)

Fordring af surdej

Hvedesurdej

1 dl opbevaringssurdej (den surdej du har stående fra sidst du bagte)
1 dl vand
½ dl hvedemel
½ dl fuldkornshvedemel
Tag din opbevaringssurdej og bland den med vand og mel. Stil den med løst låg til næste dag.
Når der rigtigt er gang i din surdej og den hæver godt op (min hævede til ca. dobbelt størrelse, men falder så sammen igen), så er den klar til at blive brugt.

Rugsurdej

1 dl opbevaringssurdej (den surdej du har stående fra sidst du bagte)
1 dl rugmel
1 dl vand
Tag din opbevaringssurdej og bland den med vand og mel. Stil den med løst låg til næste dag.
Når der rigtigt er gang i din surdej og den hæver godt op (min hævede til ca. dobbelt størrelse, men falder så sammen igen), så er den klar til at blive brugt.

 

Kikser dit rugbrød – så ingen panik!

2 Comments

Skriv et svar