Brød/Boller Opskrifter

Surdej guide med hvedesurdej og rugsurdej – se her

Surdej guide og vejledning

Sådan kommer du igang med din surdej – inkl. pasningsvejledning. Find min surdej guide her.


Har du set de der lækre brød og boller, som alle laver med surdej og tænker det er helt umuligt at lave selv?!

– her finder du en guide, som gør det nemt at komme igang og inkl. pasningsvejledning

Surdej guide og vejledning
Foto: Bianca – HomebyBianca.dk

En surdej har sit eget liv

Bedst som jeg troede at det der surdej, havde jeg helt styr på, blev jeg faktisk klogere.

For at teste min surdej lidt af, prøvede jeg at bage boller kun bagt på surdej og det blev overhovedet ikke godt. Der var slet ikke nok godt i min surdej, så jeg gik igang med en mindre førstehjælp.

Det betød at min surdej blev fodret hver aften i 5 dage og så kom der ellers gang i den. Faktisk så meget at jeg den ene morgen vågnede til en surdej, der boede mere på mit bord end i dens beholder.

Jeg har nu samlet mine fif og opskrift i denne surdej guide.

Surdej guide og vejledning
Foto: Bianca – HomebyBianca.dk

Test af surdej – surdej guide

Du behøver ikke bage en gang boller for at teste at din surdej er klar til brug. Alt du skal bruge er et glas vand.

Kom vand i et glas og put 1 tsk. surdej i vandet – hvis surdejen flyder er den klar til brug.

Vil du alligevel gerne forsøge med boller kun lavet på surdej, så finder du opskriften her:

Boller bagt uden gær kun på surdej

Boller bagt på surdej uden gær – find opskriften her:

Boller bagt på surdej uden gær

Behøver jeg at have to surdeje?

Nej det gør du ikke. Hvis det bliver for uoverskueligt for dig, så hold dig til en.

Du bestemmer helt selv hvad du fordre med fra gang til gang, så en hvedesurdej kan sagtens gøres til en rugsurdej og omvendt.

Det vigtigste er faktisk at du husker lidt groft mel – så hvis ikke du bruger rugmel, så en god gang fuldkornshvedemel til din hvedesurdej giver godt med liv.

Surdej guide og vejledning
Foto: Bianca – HomebyBianca.dk

Opstart af surdej

Opstarten på en surdej er præcis den samme uanset om du vil have dig en hvedesurdej eller en rugsurdej.

Der skal både rugmel og fuldkornshvedemel i, for at sikre at surdejen har noget at arbejde med.

Opbevaringsboks til surdej

Jeg vil anbefale en gennemsigtig plastikbeholder med låg, der kan sættes løst på.

Der er mange der bruger glas og det kan du også godt. Du skal blot sikre at låget kan poppe af når der kommer undertryk i glasset, som følge af gæring. Ellers risikere du at det springer.

Surdej guide og vejledning
Foto: Bianca – HomebyBianca.dk

“Sådan ser en dej lavet på surdej ud efter en god hævning.” 

Brug resterne

Er du ligesom jeg typen, der ikke er så glad for at smide mad og gode ingredienser ud, så fortvivl ikke.

Når du fordre din surdej kan du gemme det du tager fra i en boks i fryseren.

Brug det bagefter i dine deje, som et ekstra vådt element eller bag knækbrød af det.

Har du et rugbrød, der er kikset totalt, så kan du også sagtens bruge det til lækre boller. Find opskriften her:

Brug resterne af dit rugbrød eller et mislykket rugbrød til de her lækre boller og undgå madspild.

Find opskriften lige her:

Rugbrødsboller – brug dine rugbrødsrester

Opskriften på en god surdej

Jeg har samlet opskriften på min surdej guide nederst i indlægget her i en fin printvenlig version. Så kan du nemt tage den med i køkkenet eller lige hive den frem når der er noget du er i tvivl om.

Vil du gerne se opskrifter på surdej, så finder du dem her: #surdej

Rigtig god fornøjelse.

Signatur
Foodprep - ingrediensliste

Ingrediensliste A-Å

Vil du gerne blive bedre til at bruge alle dine råvarer, så finder du link til min ingrediensliste A-Å herunder, hvor du kan lade dig inspirere.

Ingrediensliste A-Å

Her finder du mig

Du er altid velkommen til at kigge forbi min instagram @homebybianca, hvor jeg deler billeder af mine opskrifter, lidt af mine kreative input og livet som mor.

Bloggen kan også findes på facebook, hvor jeg løbende ligger links til de nye indlæg op. Bloggens facebookside findes her Home by Bianca 

På Pinterest pinner jeg opskrifter, kreative input og skøn inspiration under navnet Home by Bianca.

Er der noget du mangler eller gerne vil vide mere om, så er du altid velkommen til at spørge.

Surdej guide

Her finde du en guide til at starte din surdej op og til at holde liv i den.

8-24 timer før du skal bage med din surdej, skal du give den en opfriskning.

Ingredienser

Opstart af surdej – gælder både hvedesurdej og rugurdej

  • dl vand
  • ½ dl hvedemel
  • ½ dl fuldkornshvedemel
  • ½ dl rugmel

Opfriskning / fodring af surdej

Hvedesurdej

  • 1 dl opbevaringssurdej den surdej du har stående fra sidst du bagte
  • 1 dl vand
  • ½ dl hvedemel
  • ½ dl fuldkornshvedemel

Rugsurdej

  • 1 dl opbevaringssurdej den surdej du har stående fra sidst du bagte
  • 1 dl vand
  • 1 dl rugmel

Sådan gør du

Opstart af surdej

  1. Kom alle ingredienserne i en skål og rør det godt sammen.

  2. Kom din surdej i en plastikbeholder med låg eller et glas. Lig låget løst på, så der kan komme luft til din surdej.

  3. Lad din surdej stå på køkkenbordet i ca. 4 dage – den skal opfriskes hver dag.

Opfriskning / fodring af din surdej

  1. Tag den afmålte opbevaringssurdej og bland den med vand og mel.

    Den del du tager fra din opbevaringssurdej kan gemmes i en bøtte på frys til knækbrød eller som vådt element i gærboller.

Test om din surdej er klar til brug

  1. Sæt en elastik eller et mærke på din beholder.

  2. Når der rigtigt er gang i din surdej og den hæver godt er den klar til brug.

    Den skal gerne hæve op til dobbelt størrelse og så falde sammen igen. Det vil du kunne se på siderne af din beholder.

  3. Vil du gerne være helt sikker på at din surdej er klar til brug – tag et glas vand og kom 1 tsk. surdej i. Flyder surdejen ovenpå er den klar til brug.

Surdej guide og vejledning
Foto: Bianca – HomebyBianca.dk
Surdej guide og vejledning
Foto: Bianca – HomebyBianca.dk

juni 2018

You Might Also Like

10 Comments

Leave a Reply

Opskrift Vurdering