Ramsløgssmør er den perfekte måde at nyde, at foråret er kommet. Når kalenderen nærmer sig marts er det tid, at kigge i skovbunden efter de lækre og velduftende ramsløgsblade.
Det er altid med gensynets glæde, at jeg kigger forbi mine faste voksesteder for ramsløg. På det tidspunkt synes jeg allerede, at vinteren har været alt for lang og jeg er klar til at tage naturen med i min madlavning.
Jeg plukker altid en god portion ramsløg og denne gang blev det også til en gang ramsløgssmør. En god kryddersmør giver et dejligt pift til dine retter. Brug det som ekstra smag på brød, til den første grillmad eller tilføj det til dine bagte grøntsager. En perfekt måde, at du kan tage smagen af foråret med i køkkenet.
Opskriften på min ramsløgssmør – nem og lækker kryddersmør med ramsløg finder du nederst på siden her i en fin printvenlig version, som du nemt kan tage med i køkkenet.

Ramsløg – fakta og god viden
Hvornår er det så nu at, de der ramsløg er i sæson og hvor finder du dem? Jeg har samlet alt du skal vide lige her:
- Sæson: De første fine grønne skud begynder allerede at dukke op i januar, men det kræver god viden, at finde dem så tidligt. Jeg går derfor først på kig i marts, så jeg er sikker på, at få de rigtige blade med hjem. (læs mere under genkend ramsløg herunder). Sæsonen varer indtil ca. juni og i maj vil du se fine hvide blomster ved de skønne velduftende blade. Blomsterne er også spiselige og pynter fint i en salat.
- Genkend ramsløg: Det her er VIGTIGT – ramsløg ligner nemlig rigtig meget liljekonval og høsttidsløs, som er giftige. Det er derfor vigtigt at du sætter dig godt ind i hvilken plante du har med at gøre.
- Du genkeder ramsløg ved at gnide bladene forsigtigt mellem fingrene og dufte. Dufter dine fingre af hvidløg, er det ramsløg du har fundet og så er det sikkert at plukke.
- Her finder du ramsløg: Ramsløg vokser i skovbunden eller i parker på en skyggefuld plads og i større klynger.
Ofte stillede spørgsmål om ramsløg
Sæsonen for ramsløg varer fra marts til juni, men det er de første spæde blade, der smager bedst.
Det er nemt og du kan plukke dem lige når du spotter dem. Du plukker bare bladene med hænderne. Vil du gerne undgå at dufte for meget af hvidløg bagefter kan du bruge en saks.
Ja det kan du godt, men bladene vil falde sammen, når de tøer op. Efter frysning kan de bruges til pesto, dressing, marinade og i bagværk.
Skyl bladene og dup dem tørre med et rent viskestykke. Fordel dem på en bageplade i et lag og tør dem i ovnen ved 50 grader varmluft i ca. 2 timer.
Du kan godt plukke bladene et par dage før de skal bruges. De kan fint holde sig i køleskabet i 3-4 dage.

Hvad er ramsløgssmør?
Ramsløgssmør er en blød og smagfuld kryddersmør, hvor de friske ramsløg hakkes fint og røres sammen med smør og salt. Det er et super nemt tilbehør, der giver masser af smag – og så tager det kun få minutter at lave.
Vil du gerne i gang med at bruge ramsløg i madlavningen, men er usikker på, hvor du skal starte, så kan jeg varmt anbefale også at kigge på mine opskrifter på ramsløgssalt og ramsløgspesto. De er begge nemme at lave og skønne at have på lager i køkkenet – og ligesom smørret kan de bruges på utallige måder.
Hvor længe kan ramsløgssmør holde sig?
Ramsløgssmør kan holde sig ca. 1 uge i køleskabet, men lav gerne en større portion og gem i fryseren. Skær din smør i skiver inden du fryser det ned, så er det nemt at tage den mængde op du skal bruge. Smørret kan holde sig op til 3 måneder i fryseren.


Derfor skal du prøve ramsløgssmør:
- Det er hurtigt og nemt at lave.
- Smagen passer perfekt til både brød, kød og grønt.
- Du kan lave en stor portion og gemme i fryseren.
- Det er en skøn måde at bruge smagen af sæsonens ramsløg.
Opskriften på min ramsløgssmør – nem og lækker kryddersmør med ramsløg finder du nederst på siden her i en fin printvenlig version, som du nemt kan tage med i køkkenet.
Rigtig god fornøjelse med forårets grønne favoritter
Har du allerede været ude og plukke ramsløg? Eller overvejer du, hvad du kan bruge dem til i køkkenet? Så prøv ramsløgssmør, og gem smagen af forår i fryseren. Og husk at du også kan finde flere nemme opskrifter med ramsløg lige her:
👉 Ramsløgssalt og ramsløgspesto – 2 nemme opskrifter
📌 Husk at gemme denne idé på Pinterest, så du nemt kan finde den igen.
📸 Følg også med på Instagram @homebybianca for flere tips til mad, bagværk og kreative idéer i køkkenet.
Rigtig god fornøjelse.

Her finder du mig
- Instagram: Du er altid velkommen til at kigge forbi min instagram @homebybianca, hvor jeg deler billeder af mine opskrifter, lidt af mine kreative input og livet som mor.
- Facebook: Bloggen kan også findes på facebook, hvor jeg løbende ligger links til de nye indlæg op. Bloggens facebookside findes her Home by Bianca
- Pinterest: På Pinterest pinner jeg opskrifter, kreative input og skøn inspiration under navnet Home by Bianca.
Er der noget du mangler eller gerne vil vide mere om, så er du altid velkommen til at spørge.

Ingrediensliste A-Å
Har du rester i køleskab og fryser eller vil du gerne blive klogere på foodprep, så finder du min ingrediensliste A-Å lige her:

Lav hjemmelavet smør helt fra bunden eller brug en færdig pakke. Du bestemmer selv.
- 2,5 dl piskefløde eller 100 g blødt smør
- 15 ramsløgsblade
- ½ tsk salt (kan udelades hvis du bruger saltet smør)
- ½ spsk dijonsennep
-
Start med at piske fløden til smør og si væden fra.
Bruger du færdigt smør piskes det igennem, så det er luftigt.
-
Hak ramsløgene og tilføj salt
(her blandes det hele i en minihakker, men du kan også bruge en foodprocessor)
Bruger du saltet smør kan du undlade saltet. Smag selv efter om du synes det er nødvendigt.
-
Tilføj dijonsennep og rør det sammen.
-
Tilføj smørret.
-
Rør det hele godt sammen.
-
Kom smørret på et stykke bagepapir og rul til en pølse og kom på køl.
-
Efter ca. 12 timer kan du tage smørret ud og skære det i skiver.


No Comments