Livsstil Planlægning

Planlæg din jul – julebag

Planlæg dit julebag

Planlæg din jul og spar tid og penge – julebag

Julen er fyldt med forventninger og jeg tror de fleste har oplevet, at de bare ikke nåede det de gerne ville.

Herhjemme er bestemt ingen undtagelse. I julen skal der hygges og det kan næsten ikke blive for meget. Med årene har vi lært at sænke forventningerne…. og ikke mindst forventningsafstemme.

Noget af det, som gør det nemmere er når vi har en plan. Det både hjælper med at sætte realistiske forventninger og samtidig er der ingen, der bliver skuffede.

Du vil ikke tro, hvor forskelligt vi allesammen opfatter julen. Noget af det, som vi voksne, mener skal være der, er som regel slet ikke det, som børnene forbinder med jul.

Derfor kan jeg kun opfordre til at planlægge julen. Bare lidt. Altså ikke noget med at alle hverdage, weekender og sammenkomster er planlagt til mindste detalje, men bare sådan overordnet. Det sparer tid, penge og ikke mindst skuffelser.

Indlægget her er en del af Bloggers by Hearts juleserie 2022, hvor vi sammen deler inspiration til en hyggelig, budgetvenlig jul og energibesparende jul.

Planlægning generelt

Der er vist ingen tvivl om, at jeg godt kan lide at planlægge. Jeg er godt klar over, at alle bestemt ikke har det lige sådan. Herhjemme har det dog vist sig at være til stor hjælp, når hverdagen med 2 jobs og børn skulle gå op.

Noget af det som vi planlægger herhjemme er:

 • Madplan – vi har altid en madplan til den kommende uge, du kan finde mine madplaner her #Madplan
 • Ugeplan – ja det lyder som en madplan, men det er det ikke. En ugeplan er en plan, der giver et overblik over ugens aftaler, fritidsaktiviteter, møder osv. Det hjælper både os voksne med, at nå det vi skal, og børnene med at få et overblik over hvad de skal deltage i.
 • Rengøringsplan – vi gider ikke bruge vores weekender på at gøre rent. Derfor har vi faste punkter, som gøres i løbet af ugen. De er selvfølgelig fastlagt ud fra vores ugeplan og på den måde, når vi det meste i løbet af ugen.

Alt ovenstående gør at vi sparer tid i vores hverdag og ikke mindst penge, især på madbudgettet. Det fordi vi kan nøjes med at handle 1 gang om ugen, når vi har styr på madplanen og fordi vi ikke får impuls købt en masse, når der er overblik over ugen.

Madplan
Foto: Bianca – HomebyBianca.dk

Sådan planlægger du

Når du planlægger er det vigtigt, at huske på, at din plan også påvirker andre. Derfor er det en rigtig god idé at huske at få dem med i dine planer. Derfor skal du huske:

 • Forventningsafstemning – hvad skal der gøres og hvem skal gøre det. Husk at lytte til alle involverede.
 • Realistisk tid – hvornår kan det nås.
 • Prioritering – hvad skal gøres først og hvis ikke alt kan nås, hvad er så vigtigst.
 • Udførelse – få det gjort eller accepter, at det nåede du så ikke.

Planlæg dit julebag og spar tid

Med udgangspunkt i ovenstående, vil jeg gerne opfordre dig til at tænke lidt længere frem, når det kommer til dit julebag. Planlæg dit julebag og få mere overskud i køkkenet.

Der er altid masser af intentioner om at nå, at lave den og den slags kager til den og den person, men mange oplever, at de ikke engang når i mål med halvdelen.

Derfor vil jeg gerne hjælpe dig til at skabe et bedre fokus.

Når jeg planlægger mit julebag, gør jeg det ud fra følgende trin:

 • Hvem vil jeg gerne bage til?
 • Hvilke kager vil de gerne have (de må vælge 1-2)?
 • Skal de være med til at bage (det gælder især, hvis du har børn, der gerne vil med i køkkenet)?

Når du har været igennem ovenstående ved du præcis, hvilket julebag, du gerne vil igennem og nu kan du bedre prioritere din tid.

Fordelen ved at planlægge dit julebag er, at du sparer tid.

Planlæg dit julebag og spar penge

Når jeg har fået styr på hvilket julebag som jeg gerne vil nå, er det tid til indkøbene.

Jeg er ikke typen, der gider at rende ned og handle ad flere omgange. Samtidig bliver det også meget dyrere, hvis du skal købe lidt her og der. Med en klar plan over hvad der skal handles, kan du gå efter større indkøb og endda måske lidt ekstra gode tilbud på de ting, som du skal have meget af.

Her tager jeg udgangspunkt i ingredienserne i de enkelte opskrifter og får lavet en samlet liste, så jeg kan se hvad der skal købes på en gang. På den måde får jeg kun købt, det som jeg skal bruge og undgår at smide ingredienser ud, som jeg alligevel ikke fik brugt.

Selvfølgelig findes der ingredienser, der ikke kan holde sig, så længe, men det meste kan købes i god tid.

Planlæg dit julebag
Foto: Bianca – HomebyBianca.dk

Planlæg dit julebag – sådan gør du

Med udgangspunkt i ovestående får du her en guide til at planlægge dit julebag.

 • Forventningsafstemning – Hvad vil du gerne bage og hvad med dem, som du bager til/med?
 • Realistisk tid – kan alle kagerne nås.
 • Prioritering – hvis ikke alle kan nås, hvilke skal så prioriteres? Er det 1 opskrift pr. person eller måske I er flere, der kan dele bageriet imellem jer, lave lidt ekstra og bytte indbyrdes.
 • Udførelse – bestem dig for hvornår du vil bage hvad. Nogle deje kan laves klar på forhånd og andre skal bages med det samme. Det kommer helt an på opskriften.

Lidt ekstra gode fif i disse energikrise tider

 • Lav en liste med hvad der skal handles i god tid. Så kan du holde øje med de gode tilbud inden du skal bruge ingredienserne.
 • Dejen til de fleste julesmåkager kan forberedes i forvejen og ligge på køl.
 • Bag flere kager på en gang, når nu ovnen alligevel er tændt. Hold eventuelt øje med hvornår strømmen er billig. Ja det kræver lidt ekstra bordplads, at holde styr på alle bagepladerne, men sæt lidt god julemusik på og nyd bageriet.
 • Lav en bytteordning med venner og familie. Bag en ekstra stor portion af en småkage og byt dig til andre lækkerier.

Julesmåkageopskrifter

Vil du gerne inspireres til lidt lækre julesmåkager, så har jeg samlet mine opskrifter lige her: #Julekage

Cookie boks spiselige gaver
Foto: Bianca – HomebyBianca.dk

Julebag – det skal være hyggeligt

Sidst men ikke mindst, så vil jeg lige huske dig på. Det er ikke mængden af julebag, der tæller, men hyggen imens der bages og ikke mindst nydelsen af lækkerier bagefter.

Rigtig god julebagehygge.

Signatur

Her finder du mig

Du er altid velkommen til at kigge forbi min instagram @homebybianca, hvor jeg deler billeder af mine opskrifter, lidt af mine kreative input og livet som mor.

Bloggen kan også findes på facebook, hvor jeg løbende ligger links til de nye indlæg op. Bloggens facebookside findes her Home by Bianca 

På Pinterest pinner jeg opskrifter, kreative input og skøn inspiration under navnet Home by Bianca.

Er der noget du mangler eller gerne vil vide mere om, så er du altid velkommen til at spørge.

You Might Also Like

No Comments

  Leave a Reply