Kransekager 2017 – en grunddej 4 slags

Kransekage – en grunddej 4  slags. Sådan laver du nemt en portion kransekagemasse med lækre smagsvarianter.

Jeg elsker at eksperimentere i mit køkken og årets kransekage er ingen undtagelse. Samtidig er det også vigtigt med genkendelse, så jeg har sørget for et almindeligt kransekagestykke som kontrast til legen med smagene.

Ligesom sidste år har jeg valgt at tage udgangspunkt i en portion kransekagemasse, som efterfølgende er blevet delt i 4. Sidste år havde jeg fokus på at få prøvet lidt teknikker af, som jeg ikke tidligere har forsøgt mig med og jeg fik samtidig leget lidt med smagen. Det kom der disse fire forskellige slags ud af: Almindelige kransekagestykker, Kransekage med nougatmidte, Kransekage med pistaciemasse og Hindbærkransekage. Du finder opskrifterne lige her:4 slags kransekage – 1 dej

I år er to af mine kransekager klassikere hjemme hos os. Der er de almindelige kransekagestykker, men jeg har også holdt mig til mine hindbærkransekager, som efterhånden er blevet en fast del af nytåret.

Derudover har jeg leget lidt med smagen. Det blev derfor til 2 nye smage: Appelsinkransekage med nougatmidte og Kransekage med tranebær og hvid chokolade.

Du skal selvfølgelig ikke snydes for en opskrift, så den får du lige her:

Grundopskriften til de 4 kransekagestykker

600 g marcipan
250 g flormelis
2 æggehvider

Der bliver ca. 900 g kransekagemasse. Er kransekagemassen for klistret tilsættes en smule mere flormelis, til den har den rette konsistens. Dette gøres også ved de enkelte kransekage typer, da de ekstra ingredienser også er med til at gøre dejen klistret.

Almindelige kransekagestykker, ca. 15 stk

250 g kransekagemasse

Du kan enten sprøjte dem ud med en sprøjtepose eller trille dem til små stykker af 5 cm.

Tryk dem sammen, så de danner en trekant.

Hindbærkransekage, 15-20 stk

200 g kransekagemasse
1,5 tsk hindbærekstrakt
Skallen fra ½ lime
Evt. lidt ekstra flormelis
Pynt: Skovbær knas eller lidt frysetørrede hindbær

Riv skallen fra limen og bland det hele sammen. Tilsæt evt. lidt ekstra flormelis, hvis dejen bliver for klistret.

Jeg har i år trillet dem til kugler og trykket dem flade på toppen med drys på. De andre år er massen kommet i en sprøjtepose og trykket ud i små toppe med frysetørrede hindbær. Så det er helt op til dig, hvad du gerne vil bruge.

Appelsinkransekage med nougatmidte, 18 stk

250 g kransekagemasse
Skallen fra ½ appelsin
50 g nougat
Gem evt. lidt appelsinsaft til glasuren

Riv skallen fra appelsinen og bland den sammen med kransekagemassen

Tril massen til små kugler og tryk hul i midten.

Kom små kugler nougat i midten.

Når du laver glasur efter bagning, kan du tilføje lidt appelsinsaft, men det kan sagtens undværes, da der er rigeligt med smag i selve kransekagen.

Kransekage med tranebær og hvid chokolade, 10-15 stk

200 g kransekagemasse
2 spsk hakkede tørrede tranebær
40 g hvid chokolade

Den her drillede mig lidt, men de smager fint.

Tril kransekagemassen til kugler og tryk et hul i midten.

Smelt den hvide chokolade og kom de hakkede tranebær i. Lad den køle lidt og kom det i en sprøjtepose. Kom massen i midten af kransekagen.

Bagning

Det hele bages ved 210 grader i ca. 10-12 minutter.

Lad det hele køle af.

Pyntning:

Dyp bunden af nedenstående i tempereret mørk chokolade:
Almindelige kransekagestykker
Hindbærkransekagerne
Appelsinkransekage med nougatmidte

Jeg har valgt ikke at komme mere chokolade på kransekagen med tranebær og hvid chokolade, for ikke at tage smagen fra midten.

Lad stykkerne tørre og pynt med royal icing.

Royal icing:
Æggehvide
Flormelis

Kom en æggehvide i en skål og tilsæt flormelis lidt ad gangen indtil glasuren danner toppe, som kan blive stående. Kom det i en sprøjtepose og sprøjt fine snirkler på De almindelige kransekagestykker og Appelsinkransekagerne med nougatmidten.

Jeg har tilføjet lidt appelsinsaft til min royal icing, som er kommet på Appelsinkransekagerne med nougatmidte, men det er slet ikke nødvendigt, da kagerne smager rigtigt fint af appelsin.

Kransekage - 1 grunddej til 4 smage

Med denne opskrift kan du servere 4 forskellige lækre små kransekagestykker med gode smage:  Almindelige kransekagestykker, Hindbærkransekage, Appelsinkransekage med nougatmidte, Kransekage med tranebær og hvid chokolade

Ret Kage
Keyword Kransekage

Ingredienser

Grundopskrift

  • 600 g marcipan
  • 250 g flormelis
  • 2 past. æggehvider

Almindelige kransekagestykker, ca. 15 stk.

  • 250 g kransekagemasse

Hindbærkransekage, 15-20 stk

  • 200 g kransekagemasse
  • 1,5 tsk hindbærekstrakt
  • ½ skal fra økologisk lime
  • Evt. lidt flormelis
  • Pynt: Skovbær knas eller lidt frysetørrede hindbær

Appelsinkransekage med nougatmidte, ca. 18 stk.

  • 250 g kransekagemasse
  • ½ skal fra økologisk appelsin
  • 50 g nougat
  • Gem evt. lidt appelsinsaft til glasuren

Kransekage med tranebær og hvid chokolade,10-15 stk.

  • 200 g kransekagemasse
  • 2 spsk hakkede tørrede tranebær
  • 40 g hvid chokolade

Sådan gør du

Grundopskrift

  1. Der bliver ca. 900 g kransekagemasse. Er kransekagemassen for klistret tilsættes en smule mere flormelis, til den har den rette konsistens. Dette gøres også ved de enkelte kransekage typer, da de ekstra ingredienser også er med til at ændre dejens konsistens. 

Almindelige kransekagestykker

  1. Du kan enten sprøjte dem ud med en sprøjtepose eller trille dem til små stykker af 5 cm.

  2. Tryk dem sammen, så de danner en trekant.

Hindbærkransekage

  1. Riv skallen fra limen og bland det hele sammen. Tilsæt evt. lidt ekstra flormelis, hvis dejen bliver for klistret.

  2. Jeg har i år trillet dem til kugler og trykket dem flade på toppen med drys på. De andre år er massen kommet i en sprøjtepose og trykket ud i små toppe med frysetørrede hindbær. Så det er helt op til dig, hvad du gerne vil bruge.

Appelsinkransekage med nougatmidte

  1. Riv skallen fra appelsinen og bland den sammen med kransekagemassen.

  2. Tril massen til små kugler og tryk hul i midten.  Kom små kugler af nougat i midten. 

  3. Når du laver glasur efter bagning, kan du tilføje lidt appelsinsaft, men det kan sagtens undværes, da der er rigeligt med smag i selve kransekagen.

Kransekage med tranebær og hvid chokolade

  1. Tril kransekagemassen til kugler og tryk et hul i midten.

  2. Smelt den hvide chokolade og kom de hakkede tranebær i. Lad den køle lidt og kom det i en sprøjtepose. Kom massen i midten af kransekagen.

Bagning

  1. Det hele bages ved 210 grader i ca. 10-12 minutter.

  2. Lad det hele køle af.

Pyntning

  1. Dyp bunden af nedenstående i tempereret mørk chokolade:

  2. Almindelige kransekagestykker, Hindbærkransekagerne, Appelsinkransekage med nougatmidte

  3. Jeg har valgt ikke at komme mere chokolade på kransekagen med tranebær og hvid chokolade, for ikke at tage smagen fra midten.

  4. Lad stykkerne tørre og pynt med royal icing.

Royal Icing

  1. Det skal du bruge: Past. æggehvider og flormelis

  2. Kom en æggehvide i en skål og tilsæt flormelis lidt ad gangen indtil glasuren danner toppe, som kan blive stående. Kom det i en sprøjtepose og sprøjt fine snirkler på De almindelige kransekagestykker og Appelsinkransekagerne med nougatmidten.

  3. Jeg har tilføjet lidt appelsinsaft til min royal icing, som er kommet på Appelsinkransekagerne med nougatmidte, men det er slet ikke nødvendigt, da kagerne smager rigtigt fint af appelsin.

 

6 Comments

Skriv et svar