Hasselback kartofler i ovn er en rigtig klassiker – find den bedste opskrift her
Alle kender vist de klassiske hasselback kartofler, som også ofte bliver udtalt hasselbagte kartofler. Den eneste logiske grund til udtale fejlen, er selvfølgelig, at de er bagt i ovn, men det smager de bestemt ikke dårligere af.
De lækre sprøde ovnbagte kartofler smager skønt og så er de nemme at lave.
Du kan både bruge smør og olie til dine hasselback kartofler i ovn. Herhjemme bruger vi olie og opskriften på mine hasselback kartofler finder du nederst på siden her i en fin printvenlig version.
Hasselback kartofler eller hasselbagte kartofler
Lige så klassiske som denne type kartofler er, lige så klassisk er det at de lige så ofte kaldes hasselbagte kartofler som hasselback kartofler. Det korrekte er dog, at kalde dem hasselback kartofler.
Hasselback kartofler blev opfundet af en svensk kokkeelev på restaurant Hasselbacken i 1953 og deraf kommer navnet.
Jeg er dog ikke i tvivl om, at alle ved hvad du mener hvis du siger hasselbagte kartofler.
Kartofler – fakta og gode fif
Her har jeg samlet fakta og fif til at lave de bedste kartofler. Måske du ved det hele i forvejen, men ellers er det et godt sted at starte.
Ja det kan du sagtens. Skræl dem og kom dem i en skål med vand og lidt citronsaft. Stil dem køligt, men sørg for at de er dækket helt af vand. Skær dem først ud, når du skal bruge dem.
Når du koger kartofler kommer du dem i en gryde med vand og lidt salt. Lad vandet koge op og skru ned for blusset. Lad herefter vandet småsimre. Tjek om kartoflerne er færdige ved at stikke i dem med en gaffel eller kødnål. Hvis den glider lige igennem og du ikke møder modstand, er dine kartofler færdige.
Ligesom de kogte kartofler er ovnbagte kartofler færdige, når du kan stikke i dem uden at møde modstand.
Nej. Da der er et stort vandindhold i kartofler, vil de blive smattede, når de tøer op.
Ja det kan du godt.
Dine kogte kartofler kan holde sig 6 dage på køl.
Det kommer lidt an på det øvrige tilbehør, men ca. 200 g pr. person.
Hasselback kartofler vs. bagt kartoffel
Hasselback kartofler skrælles ofte. Bruger du nye kartofler med en meget tynd skræl kan du nøjes med at skrubbe dem godt.
Bagte kartofler laves ofte med skræl på, da det giver en sprød skal om den bløde midte. Du kan dog sagtens skrælle dem.
Forskellen er først og fremmest måden de er lavet på. Hasselback kartofler skæres halvt igennem i fine tynde skiver, sådan at bunden holder sammen på selve kartoflen.
Bagte kartofler kan laves som hele bagte kartofler, kartoffelskriver eller kartoffelbåde. Det er helt op til dig selv.
Den hele bagte kartoffel skal laves med skræl, da den efter bagning får ridset et kryds i midten. Herefter kan der kommes smør i og det møre kartoffelkød kan spises med en ske.
Hasselback kartofler i ovn – gode fif til fine skiver
Noget af det som jeg synes smager allerbedst ved hasselback kartofler, er den der sprødhed de får pga. de tynde riller.
Alligevel har jeg flere gange haft lidt udfordringer med ikke at skære kartoflerne helt over i min iver for at få så mange fine tynde riller som muligt.
Det har jeg løst ved at bruge en mindre, men stadig skarp kniv sammen med et sæt gamle spisepinde. På den måde har jeg stabilitet i kartoflen, så den ikke triller rundt mens den bliver skåret ud. Samtidig kommer jeg ikke til at skære skiverne helt igennem, da spisepindene stopper mig.
Har du et andet fif, er du velkommen til at dele det i kommentarerne, så jeg kan prøve det af.
Tilbehør til hasselback kartofler i ovn
Hasselback kartofler i ovn
Mulighederne er mange når du serverer lækre sprøde hasselback kartofler og du bestemmer selv om det skal være et lækkert stykke kød til eller den kødfrie udgave. Kig med længere oppe under afsnittet ‘Tilbehør til hasselback kartofler i ovn’ og lad dig inspirere.
Min opskrift på hasselback kartofler i ovne finder du nederst på siden her i en fin printvenlig version, som du nemt kan tage med i ovnen.
Jeg har samlet alle mine opskrifter på lækkert tilbehør lige her: Tilbehør
Rigtig god fornøjelse.
Ingrediensliste A-Å
Har du rester i køleskab og fryser eller vil du gerne blive klogere på foodprep, så finder du min ingrediensliste A-Å lige her:
Her finder du mig
Du er altid velkommen til at kigge forbi min instagram @homebybianca, hvor jeg deler billeder af mine opskrifter, lidt af mine kreative input og livet som mor.
Bloggen kan også findes på facebook, hvor jeg løbende ligger links til de nye indlæg op. Bloggens facebookside findes her Home by Bianca
På Pinterest pinner jeg opskrifter, kreative input og skøn inspiration under navnet Home by Bianca.
Er der noget du mangler eller gerne vil vide mere om, så er du altid velkommen til at spørge.
Hasselback kartofler i ovn eller hasselbagte kartofler. Uanset hvad de kaldes smager de godt og er nemme at lave.
Her bruger jeg olie, men du kan sagtens bruge smeltet smør i stedet.
- 1 kg kartofler
- 2 spsk olivenolie
- 1 tsk paprika
- 1,5 tsk salt
-
Forvarm ovnen på 180 grader varmluft.
-
Skræl kartoflerne.
Er det nye kartofler med tynd skræl, kan du nøjes med at skrubbe dem.
-
Skær skiver halvt ned i kartoflerne.
Brug eventuelt et par spisepinde, som jeg har gjort her, så du er sikker på ikke at skære helt igennem.
-
Læg kartoflerne på en bradepande med bagepapir.
-
Bland olivenolie, paprika og salt i en skål.
-
Pensl alle kartofler godt med olien.
-
Bag kartoflerne i ovnen i ca. 1 time.
Kig til dem efter 30 min og se om de skal have mere olie på toppen.
No Comments