Kage/Dessert Opskrifter

Brunkager opskrift til udstikkere – bag med børn

Brunkager opskrift udstikkere

Lav fine udstikker kager sammen med børnene med min brunkager opskrift

Da jeg var barn elskede jeg at være med til at bage julekager. Det gør jeg sådan set stadig. Derfor er denne opskrift på brunkager helt perfekt.

Hjemme hos os var det største hit nemlig brunkagerne. Så fik vi selv lov at vælge de udstikkere, vi ville bruge til dejen og så var det bare med at gå igang.

Brunkager opskrift udstikkere
Foto: Bianca – HomebyBianca.dk

Brunkager og traditioner

Er der noget, som der er fyldt med tradition, så er det julesmåkagerne. Herhjemme er ingen undtagelse.

Da jeg var barn lavede vi altid brunkager med en halv smuttet manden på midten. Det gjorde vi fordi, der ikke er hakkede mandler i vores dej, da den ellers vil drille, når den skal rulles og udstikkes.

Jeg syntes det var fantastisk og endte altid med at spise kagen rundt om mandlen, så jeg gemte mandlen til sidst. Det var det bedste. Sjovt med minder, der fylder en med varme.

Med mine egne børn, har jeg brudt en smule med traditionerne. Der skal stadig en halv smuttet mandel på toppen af mine brunkager, men børnene får lidt mere frie tøjler. De synes f.eks. det er super sjovt at komme masser af krymmel på. Så det får de selvfølgelig lov til.

Har du specielle traditioner, når det kommer til brunkage bagningen?
Del endelig i kommentarfeltet. Måske der skal leges lidt med traditionerne.

Brunkager opskrift udstikkere
Foto: Bianca – HomebyBianca.dk
Brunkager opskrift udstikkere
Foto: Bianca – HomebyBianca.dk

Lidt hurtige og nemme fakta om brunkager

Hvor tykke skal brunkager være?

Brunkager er små sprøde kager og skal derfor skæres tyndt. Er de svære at skære ud, kan du med fordel ligge din rullede dej i fryseren i 10 minutter og skære dem ud med en skarp kniv. Bliver de for tykke kan du risikere, at potasken kan smages.
Laver du udstikker brunkager, er det derfor også vigtigt, at du ruller dejen tyndt.

Hvorfor er brunkager brune?

Brunkagerne får den karakteristiske farve fra siruppen og den brune farin. Det giver samtidig en dejlig rund smag til kagerne.

Hvorfor bliver brunkager hårde?

Det er potasken, der giver brunkagerne, den karakteristiske sprødhed. Potaske bruges ofte i småkager, af samme årsag. Potaske er kaliumkarbonat og fremstilles af melasse eller vinsten.

Hvorfor bliver mine brunkager bløde?

Dine småkager kan blive bløde, hvis de ikke er kølet nok af inden de blev lagt i kagedåsen. Det er fordi de afgiver damp, som giver fugt. Derfor skal du sørge for at køle dem godt af og komme dem i lufttætte dåser. Har du lidt skæve kagedåser, kan du komme et stykke bagepapir på toppen og sætte låget henover, sådan et det lukker ned over bagepapiret. På den måde kan bagepapiret hjælpe med at lukke tæt.

Hvorfor skal brunkagedej hvile?

Brunkagedejen laves varm i en gryde og derfor er sukkeret smeltet og dejen flydende. For at den er nemmere at arbejde med kommes den på køl. Jeg laver gerne min dej min. dagen før.

Kan man fryse brunkagedej?

Ja det kan du godt. Det kan være en fordel at gøre dejen klar og rulle til stænger, som fryses. Så kan du bage lidt ad gangen og har friskbagte brunkager hele julen.

Brunkager og peberkager – hvad er sammenhængen?

Brunkager indeholdt tidligere peber og blev derfor kaldt peberkager. Det er derfor ofte brunkagedej, der bruges til at lave peberkagehus og i Sverige hedder det stadig pepparkakor.

Brunkageopskrift til udstikkere

Som altid er det mors opskrift, der er den rigtige. Jeg har alligevel redigeret lidt og er endt med min egen udgave.

Det er super nemt at lave og først hårdt for armene, når dejen skal rulles ud. Dejen laves nemlig som en lun dej, da vi starter med at smelte sirup, brun farin og smør i en gryde, hvorefter de øvrige ingredienser tilsættes.

Derfor skal dejen også hvile på køl (jeg laver den senest dagen før), da den ellers er for blød at arbejde med.

Min opskrift til udstikker brunkager finder du nederst på siden her i en fin printvenlig version, som du nemt kan tage med i køkkenet.

Brunkager opskrift udstikkere
Foto: Bianca – HomebyBianca.dk

Udelad mandler og nødder

De fleste opskrifter på brunkager kan du ikke bruge til udstikkerdej, fordi der er masser af lækre nødder i. Tricket er nemlig at udelade nødderne, så du får en god og blød dej.

For ikke at mangle mandlerne helt, har vi altid en portion smuttede mandler klar.

Når kagerne er udstukket kommer der en mandel på toppen. På den måde får du både en fin figur og den helt rigtige smag med.

Du kan også gøre det lidt utraditionelt og lade børnene komme forskellige farver krymmel på kagerne inden de bliver bagt.

Bag med børn

Kan du blive helt nervøs over at have børnene med i køkkenet og tænker hyggen hurtigt ryger i konflikter og mistet overblik, så har jeg lidt råd til dig før du går igang.

Bag med børn julekager udstikkere brunkageopskrift
Bag med børn julekager opskrift brunkageopskrift udstikkere
Bag med børn julekager udstikkere brunkageopskrift
Forberedelse
  1. Lav din brunkagedej i god tid (jeg deler opskriften herunder i printvenlig version).
    Dejen skal stå på køl minimum 1 døgn og kan sagtens stå i køleskabet en uges tid, hvis der ikke er overskud til at få bagt før.
  2. Sørg for at have en skål, kurv eller andet hvor alle udstikkerne er samlet.
  3. Sæt en lav skål midt på bordet med mel, en skål med mandler og find et par kageruller frem.
    Børnene elsker både at udstikke dejen og at rulle den ud.
Brunkager opskrift bag med børn opskrift til udstikker
Sæt igang
  1. Giv hvert barn sin egen “arbejdsstation”, så de ved hvor det er de står, så de ikke får drillet hinanden. De kan sagtens stå ved siden af hinanden, men har brug for at få at vide hvilket afgrænset område der er deres så dej og mel ikke bliver en stor forvirring.
  2. Giv dem mulighed for at vælge et par udstikkere fra kurven (du må vurdere hvor mange forskellige de kan overskue) og giv dem en mindre klump dej de selv kan rulle ud.
    Er det mindre børn hjælper du selvfølgelig både med at rulle og styre udstikkerne. Eller sæt dem eventuelt til at have mandelstationen. De skal sætte en halv mandel på kagerne inden de kommer i ovnen.
  3. Lad dem selv ligge kagerne på bagepladen med bagepapir. Det synes de som regel er sjovt. Skidt med de kager, som ender på gulvet. Så er det bare afsted med en ny.
  4. Du har ovntjansen. Vent eventuelt med at sætte bagepladerne i ovnen til alle kager er stukket ud og lagt på plader. Det skal ikke være stressende at have fokus på ovnen, for så kan du ikke nyde børnene og deres fokus på kagerne.

Jeg håber du kan bruge mine fif. Sørg for at vælge en dag, hvor du har overblik til at være der for barnet/børnene. Tag eventuelt far med i køkkenet også og lad ham hjælpe.

Vil du gerne bage mere med børn, så samler jeg opskrifter og tricks under fanen Små Kokke

Mine juleopskrifter finder du lige her: #Julekage
og mine mine småkager her: #Småkage

Mange glade julehilsner Bianca

Signatur

Her finder du mig

Du er altid velkommen til at kigge forbi min instagram @homebybianca, hvor jeg deler billeder af mine opskrifter, lidt af mine kreative input og livet som mor.

Bloggen kan også findes på facebook, hvor jeg løbende ligger links til de nye indlæg op. Bloggens facebookside findes her Home by Bianca 

På Pinterest pinner jeg opskrifter, kreative input og skøn inspiration under navnet Home by Bianca.

Er der noget du mangler eller gerne vil vide mere om, så er du altid velkommen til at spørge.

Brunkageopskrift til udstikkere

Lav fine udstikker kager til jul sammen med børnene. Opskriften her smager skønt af jul og er nem at rulle ud og stikke ud i fine former.

Det bliver en stor portion.

Forfatter: Home by Bianca
Ingredienser
  • 250 g lys sirup
  • 125 g brun farin
  • 125 g smør
  • 2 tsk potaske
  • 1 spsk vand
  • 1 tsk stødte nelliker
  • 1 tsk stødt ingefær
  • 1 tsk kardemomme
  • 1 spsk kanel
  • 500 g mel
  • Pynt: smuttede mandler eller krymmel
Sådan gør du
  1. Kom sirup, brun farin og smør i en gryde og smelt ved svag varme. Tag herefter gryden af varmen.

    Brunkager med appelsin opskrift
  2. Rør potasken ud i vandet. Der må ikke være klumper. Bland den herefter med sukkermassen.

    Lad sukkermassen køle til den er lunken.

    Brunkager med appelsin opskrift
  3. Krydderierne blandes og tilsættes sukkermassen. 

    Brunkager med appelsin opskrift
  4. Tilsæt melet lidt ad gangen og rør det hele godt sammen. 

    Brunkager opskrift udstikkere
  5. Du har herefter en meget tyktflydende dej. 

    Den kommer du i en skål med låg og sætter i køleskabet minimum 1 døgn. 

    Brunkager opskrift udstikkere
  6. Når du skal igang, tager du dejen ud ca. ½ time før, så den ikke er alt for hård at rulle ud. 

    Brunkager opskrift udstikkere
  7. Kom mel på bordet og rul dejen tynd ud. 

  8. Udstik dejen i forskellige former og kom eventuelt en halv smuttet mandel ovenpå. 

    Skal det være lidt mere festligt, kan de også sagtens pyntes med forskelligt farvet krymmel. 

  9. Kom kagerne på en bageplade med bagepapir.

  10. Bag kagerne i ovnen ved 180 grader varmluft i ca. 5 minutter. 

    Brunkager opskrift udstikkere
Brunkager opskrift udstikkere
Foto: Bianca – HomebyBianca.dk
Brunkager opskrift udstikkere
Foto: Bianca – HomebyBianca.dk
Brunkager opskrift udstikkere
Foto: Bianca – HomebyBianca.dk
Brunkager opskrift udstikkere
Foto: Bianca – HomebyBianca.dk
Brunkager opskrift udstikkere
Foto: Bianca – HomebyBianca.dk

November 2018

You Might Also Like

8 Comments

  • Reply
    Staal Gitte
    6. december 2019 at 8:40

    Hvad er forskellen på den lyse og mørkedej? 😁

    • Reply
      Home by Bianca
      6. december 2019 at 9:37

      Der kan være forskel på om jeg har brugt lys eller mørk sirup. Men dem der er billede af i opskriften er taget ud fra denne opskrift:)

  • Reply
    Sofie Toftlund
    20. november 2021 at 15:25

    Hej, du skriver u bunden af din brunkage opskrift, at de hæver, da der er hjortetakssalt i dejen. Du har bare ikke skrevet under ingredienser, hvor meget hjortetakssalt der skal i??
    Så har lavet en portion nu uden hjortetakssalt… så håber jeg det går 😉 håber du får det ændret, hvis det har betydning 🙂
    Ellers er jeg spændt på at få dem lavet i morgen sammen med børnene 😊

    • Reply
      Home by Bianca
      21. november 2021 at 7:07

      Hej Sofie
      Tak fordi du skriver.
      Jeg har fjernet hjortetaksalt, da jeg synes opskriften blev bedre uden. Så det er super fint du har undladt det.
      Jeg håber I får en rigtig hyggelig bagedag.
      Venlig hilsen Bianca

  • Reply
    Vibeke
    4. december 2021 at 14:11

    Tyktflydende dej – brunkage – så må der være noget forkert i opskriften – med 500 g mel er den ikke tyktflydende – men en der der kan bruges

    • Reply
      Home by Bianca
      5. december 2021 at 19:57

      Det kommer an på hvor varm din dej er. Er den til den lune side vil den være mere tyktflydende.
      Dejligt du kan bruge opskriften.
      Rigtig god aften.
      Venlig hilsen Bianca

  • Reply
    louise
    21. december 2021 at 18:09

    Min dej er hård og krummende – helt uduelig. Har forsøgt med lidt mere vand og at putte den i ovnen på 35 grader men intet virker, må smide ud. Fulgt opskriften til punkt og prikke, dog stået 35 timer i stedet for 24. øv øv øv…

    • Reply
      Home by Bianca
      22. december 2021 at 14:16

      Det kunne godt lyde som om, at din dej har været for varm. Hvis den er for varm, når du blander melet i, vil den smuldre.

Leave a Reply

Opskrift Vurdering