Go Back Email Link
Honningkager - ca. 25 stk

Jeg har forsøgt at samle mine bedste fif til at få de bedste honningkager med den gode smag og samme bløde kage, som bagerens. Se mine kommentarer med kursiv i beskrivelsen. 

Ingredienser
Fordejen (laves 1-6 måneder før)
  • 500 g hvedemel (brug evt. rugmel)
  • 500 g honning
Hoveddejen
  • 2 æggeblommer
  • 10 g potaske
  • 1 kg honningkagefordej
  • 10 g hjortetaksalt
  • 5 g stødt kanel
  • 5 g stødt ingefær
  • 5 g stødte nelliker
  • 5 g muskatnød (kan udelades)
  • Chokolade til overtræk
Sådan gør du
Fordejen (laves 1-6 måneder før)
  1. Ælt ovenstående sammen og kom dem i en skål med låg og stil dejen køligt.

    Kommentar: Jeg stiller normalt fordejen i mit bryggers, da det er det køligste rum i vores hus.

    Da jeg delte reminderen i juli om at få lavet fordej, blev jeg spurgt ind til anden opbevaring, da vi i de dage havde temperaturer på over 30 grader. 

    Mit svar hertil: Du kan sagtens opbevare dejen i køleskabet. Jeg vil dog tage den ud en dags tid eller to før du skal bruge den i din hoveddej. Dejen er hård og den bliver ikke mindre hård efter en tur i køleskabet. 

Hoveddejen
  1. Kom æggeblommerne i en skål og rør potaske ud heri. Sørg for der ikke er nogen klumper. 

  2. Bland æggeblommerne med fordejen og tilsæt krydderierne. Ælt dejen godt sammen. 6-8 minutter i hånden eller 6 minutter i røremaskine (3 min ved lav hastighed og 3 min ved høj)

    Kommentar: Min fordej er hård, når den har stået. Som i virkelig stenhård. Det er umuligt at forvente, at den kan æltes på nogen som helst måde og jeg tør slet ikke komme den i min røremaskine, for det overlever min røremaskine da ikke.

    Derfor forsøgte jeg efter at have læst flere steder, at dejen kunne blødgøres, ved at varme den lidt i mikroovnen. Pas nu på fingrene - den bliver altså meget varm, hvis du giver den for meget, da honningen jo smelter. 

    Mit valg af honning har jeg erfaret, har indvirkning på, hvor hård fordejen bliver. Bruger jeg almindelig honning, bliver min fordej hårdere end hvis jeg bruger flydende honning. 

  3. Kommentar: Lad dejen hvile lidt i en skål, hvis den er blevet meget blød efter opvarmning i mikroovnen. Den skal være fast og til at rulle ud uden at flyde ud. 

    Rul dejen ud på et meldrysset bord, ca 4 mm tyk. 

  4. Skær den ud og bag kagerne ved 180 grader i 8-10 minutter. 

    Kommentar: Lad være med at bruge avancerede udstiksforme. Kagerne hæver meget op og det kommer derfor til at flyde lidt ud i udtrykket. Af samme årsag må kagerne ikke ligge for tæt på bagepladen, da de kan vokse sammen, når de hæver op. 

  5. Mærk forsigtigt på kagerne om de er færdige. De må ikke falde sammen. 

    Kommentar: Giv hellere kagerne et par minutter ekstra i ovnen, hvis du er i tvivl om de er færdige. Jeg har nu et par gange haft kager der faldt sammen og det er altså bare træls.

  6. Afkøl på en bagerist.

  7. Honningkagerne er meget hårde lige efter bagningen, så de pakkes i en boks med et fugtigt klæde over og stilles i køleskabet i 3-4 dage. Herefter er de lækre og bløde. 

  8. Overtræk honningkagerne med chokolade, men overtræk kun dem du skal bruge. 

    Resten kan holde sig ca. 1 måned i køleskabet uden at blive tørre.

    Kommentar: De første par år penslede jeg min chokolade på. Det giver mærker efter penslen i chokoladen og det synes jeg ikke er særlig pænt. Derfor er jeg nu begyndt at dyppe mine kager i chokoladen:

    Tag kagen og hold godt fast om den mens du dypper toppen af kagen i chokoladen. Ryst forsigtigt kagen mens du holder den over chokoladen, så overskydende chokolade kan glide af og resten ligge sig pænt på kagen.