Go Back Email Link
Rugstykker med surdej - 36 stk (3 plader)


Ingredienser
Dag 1
Frisk din surdej op
  • ½ dl opbevaringssurdej
  • 1 dl vand
  • ½ dl hvedemel
  • ½ dl fuldkornshvedemel
Forbered rugkernerne
  • 6 dl vand (60 grader)
  • 300 g rugkerner
Dag 2
  • 5 dl yoghurt, naturel
  • 25 g gær
  • 2 dl ung surdej
  • De forberede rugkerner
  • 200 g havregryn
  • 400 g rugmel
  • 30 g salt
  • 800 g hvedemel
  • 1-3 dl vand
Sådan gør du
Dag 1
Frisk din surdej op
  1. Tag opbevaringssurdejen og bland den med vand og mel. Stil den på bordet med løst låg og lad den stå til næste dag.

Forbered rugkernerne

  1. Kom vand og rugkerner i en skål og stil dem på køkkenbordet med løst låg til næste dag.

Dag 2
  1. Kom yoghurten i en skål og smuldr gæren i. Rør gæren ud i yoghurten

  2. Tilsæt ung surdej, havregryn, rugmel og salt og rør det sammen.

  3. Tilsæt hvedemelet og rør dejen på maskine i 10 minutter ved lav hastighed. Er dejen for fast tilsætter du vand til den får en ensartet, men klistret konsistens.

  4. Lad dejen hæve tildækket i 45 minutter.

  5. Drys hvedemel på bordet og hæld dejen ud på bordet. Del dejen i mindre stykker med en dejspatel og kom dem på et stykke bagepapir.

  6. Lad rugstykkerne hæve tildækket i 45 minutter.

  7. Kom en pizza / bagesten i ovnen og varm ovnen op til 180 grader varmluft. Jeg bager med damp. Har du ikke en ovn med damp kan du sætte en bradepande med vand i bunden af din ovn mens du varmer ovnen op og når du bager rygstykkerne.

  8. Når ovnen er varmet op bager du rugstykkerne en plade ad gange i 10 minutter.

Opskriftsnoter
Ekstra til langtidshævning:

Vil du gerne have en langtidshævet dej kan du nøjes med at bruge 12 g gær, når du rører dejen sammen. Når dejen skal hæve første gang kommer du låg på skålen eller dækker den med et stykke madfilm og sætter den i køleskabet til næste dag. 

Tag dejen ud af køleskabet og lad den stå på køkkenbordet en halv times tid, før du vil lave rugstykkerne. 

Lav herefter rugstykkerne, lad dem hæve og bag dem som anvist ovenfor.