Go Back Email Link
Rugbrød med surdej

Bag lækkert og saftigt rugbrød med surdej

Ingredienser
Forberedelse - dagen før bagning
Opfrisk din surdej
  • 2 dl surdej
  • 4 dl lunkent vand
  • 4 dl rugmel
Sæt kerner i blød
  • 300 g skårne eller knækkede rugkerner
  • 100 g solsikkekerner
  • 100 g græskarkerner
  • 75 g hørfrø
  • 6 dl koldt vand
Hæve- og bagedag
  • 5 dl frisk surdej
  • Kernerne du satte i blød
  • 0,5 dl sirup
  • 400 g rugmel
  • 100 g sigtemel
  • 3-4 dl lunkent vand
Sådan gør du
Forberedelse - dagen før bagning
Opfrisk din surdej
  1. Frisk din surdej op ved at røre surdej, vand og rugmel sammen.

  2. Lad den herefter stå og passe sig selv i mindst 10 timer.

Sæt kerner i blød
  1. Bland kerner med vandet i en skål og lad det stå i 10-24 timer.

Hæve- og bagedag
  1. Rør alle ingredienserne sammen i en skål til du har en ensartet dej.

    Det tager et par minutter med dejkrogene på din el-pisker.

    Dejen er våd og det skal den også være for at få et saftigt rugbrød.

  2. Smør en rugbrødsform med smør og hæld dejen i formen.

    Den skal fyldes 2/3 op, så der er plads til at rugbrødet kan hæve.

  3. Glat overfladen med en dejskraber.

  4. Sæt dejen til hævning med et vådt viskestykke over, så dejen ikke tørrer ud.

  5. Stil brødet til hævning.

    Det er færdigt med at hæve, når dejens overflade har små huller. Når der er ca. 5 huller i dejen er den klar og du kan bage dit rugbrød.

    Det tog ca. 8 timer for mit brød at blive klar, men det har du en meget aktiv surdej eller er lokalet varmt, kan det godt være det skal hæve lidt mindre.

    Hæver dit brød for lidt vil det flække og hæver det for meget kan det falde sammen, så det danner et hulrum under skorpen. Prøv dig frem.

    Lykkes det ikke denne gang, så smut ind på min side og find opskriften på rugbrødmüsli eller rugbrødsboller bagt med rugbrødsboller.

  6. Tænd din ovn på 240 grader varmluft og sørg for at ovnen er varmet op inden du kommer brødet i.

  7. Bag brødet ved 240 grader i 10 minutter og sænk herefter temperaturen til 200 grader.

    Bag brødet videre i ca. 50 minutter.

    Brødet skal have en kernetemperatur på 97-98 grader før det er færdigt (tjek med et stegetermometer)