Brød/Boller Opskrifter

Surdej opskrift og guide med hvedesurdej og rugsurdej

Surdej opskrift og guide

Her finder du en surdej opskrift og guide til at starte din egen surdej sammen med en pasningsvejledning.

Lav din egen surdej ud fra denne surdej opskrift og guide. Den er lavet, så du nemt kan printe den ud og tage med i køkkenet.


Har du set de der lækre brød og boller, som alle laver med surdej og tænker det er helt umuligt at lave selv?!

– her finder du en guide, som gør det nemt at komme i gang inkl. pasningsvejledning

Surdej guide og vejledning
Foto: Bianca – HomebyBianca.dk

En surdej har sit eget liv – min erfaring

Bedst som jeg troede at det der surdej, havde jeg helt styr på, blev jeg faktisk klogere.

For at teste min surdej lidt af, prøvede jeg at bage boller kun bagt på surdej og det blev overhovedet ikke godt. Der var slet ikke nok gang i min surdej, så jeg gik i gang med en mindre førstehjælp.

Det betød at min surdej blev fodret hver aften i 5 dage og så kom der ellers gang i den. Faktisk så meget at jeg den ene morgen vågnede til en surdej, der boede mere på mit bord end i dens beholder.

Erfaringsmæssigt har jeg også fundet ud af at vandet til surdejen skal være lunkent og ikke koldt.

Samtidig har jeg fundet ud af, at den surdej, som fungerer bedst hjemme hos mig, er den lidt mere tykke af slagsen. Den skal allerhelst have en lidt havregrødsagtig konsistens. Når den er opfrisket / fodret stiller jeg den gerne i vores vindueskarm over radiatoren og så skal der nok komme gang i den.

Fordelen ved en lidt mere tyk konsistens, er at den ikke peaker eller falder sammen lige så hurtigt, som de mere tynde versioner. Derfor har du en længere margin, at arbejde ud fra og det fungerer bedst for mig, når jeg også skal passe hverdagens gøremål.

Jeg har nu samlet mine fif og opskrift i denne surdej guide.

Surdej opskrift og guide
Foto: Bianca – HomebyBianca.dk

Test af surdej – surdej opskrift

Du behøver ikke bage en gang boller for at teste at din surdej er klar til brug. Alt du skal bruge er et glas vand.

Kom vand i et glas og put 1 tsk. surdej i vandet – hvis surdejen flyder er den klar til brug.

Vil du alligevel gerne forsøge med boller kun lavet på surdej, så finder du opskriften her:

Boller bagt uden gær kun på surdej

Boller bagt på surdej uden gær – find opskriften her:

Boller bagt på surdej uden gær

Behøver jeg at have to surdeje?

Nej det gør du ikke. Hvis det bliver for uoverskueligt for dig, så hold dig til en.

Du bestemmer helt selv hvad du fordre med fra gang til gang, så en hvedesurdej kan sagtens gøres til en rugsurdej og omvendt.

Det vigtigste er faktisk at du husker lidt groft mel – så hvis ikke du bruger rugmel, så en god gang fuldkornshvedemel til din hvedesurdej giver godt med liv.

Surdej guide og vejledning
Foto: Bianca – HomebyBianca.dk

Opstart af surdej

Opstarten på en surdej er præcis den samme uanset om du vil have dig en hvedesurdej eller en rugsurdej.

Der skal både rugmel og fuldkornshvedemel i, for at sikre at surdejen har noget at arbejde med.

Opbevaringsboks til surdej

Jeg vil anbefale en gennemsigtig plastikbeholder med låg, der kan sættes løst på.

Der er mange der bruger glas og det kan du også godt. Du skal blot sikre at låget kan poppe af når der kommer undertryk i glasset, som følge af gæring. Ellers risikere du at det springer.

Surdej guide og vejledning
Foto: Bianca – HomebyBianca.dk

“Sådan ser en dej lavet på surdej ud efter en god hævning.” 

Brug resterne

Er du ligesom jeg typen, der ikke er så glad for at smide mad og gode ingredienser ud, så fortvivl ikke.

Når du fordrer din surdej, kan du gemme det du tager fra i en boks i fryseren.

Brug det bagefter i dine deje, som et ekstra vådt element eller bag knækbrød af det.

Har du et rugbrød, der er kikset totalt, så kan du også sagtens bruge det til lækre boller eller måske en gang rugbrøds müsli.

Brug rugbrødsrester til rugbrødsboller

Brug resterne af dit rugbrød eller et mislykket rugbrød til de her lækre boller og undgå madspild.

Find opskriften lige her:

Rugbrødsboller – brug dine rugbrødsrester

Rugbrøds müsli opskrift

Du kan også bruge dine rugbrødsrester til at lave rugbrøds müsli.

Find opskriften her:

Rugbrøds müsli opskrift uden sukker


Surdej opskrift

Jeg har samlet opskriften på min surdej guide nederst i indlægget her i en fin printvenlig version. Så kan du nemt tage den med i køkkenet eller lige hive den frem når der er noget du er i tvivl om.

Vil du gerne se opskrifter på surdej, så finder du dem her: #surdej

Rigtig god fornøjelse.

Signatur
Foodprep - ingrediensliste

Ingrediensliste A-Å

Vil du gerne blive bedre til at bruge alle dine råvarer, så finder du link til min ingrediensliste A-Å herunder, hvor du kan lade dig inspirere.

Ingrediensliste A-Å

Her finder du mig

Du er altid velkommen til at kigge forbi min instagram @homebybianca, hvor jeg deler billeder af mine opskrifter, lidt af mine kreative input og livet som mor.

Bloggen kan også findes på facebook, hvor jeg løbende ligger links til de nye indlæg op. Bloggens facebookside findes her Home by Bianca 

På Pinterest pinner jeg opskrifter, kreative input og skøn inspiration under navnet Home by Bianca.

Er der noget du mangler eller gerne vil vide mere om, så er du altid velkommen til at spørge.

Surdej opskrift og guide

Her finde du en guide til at starte din surdej op og til at holde liv i den.

8-24 timer før du skal bage med din surdej, skal du give den en opfriskning.

Erfaringsmæssigt har jeg fundet ud af at vandet til surdejen skal være lunkent og ikke koldt.

Jeg vil allerhelst starte min surdej op med en rugsurdej end med en hvedesur. Jeg synes rugmelet arbejder lidt hurtigere og det passer bedst til mit temperament. Herefter kan den nemt skiftes til en hvedesurdej ved at opfriske med hvedemel og fuldkornshvedemel.

Samtidig har jeg fundet ud af, at den surdej, som fungerer bedst hjemme hos mig, er den lidt mere tykke af slagsen. Den skal allerhelst have en lidt havregrødsagtig konsistens. Når den er opfrisket / fodret stiller jeg den gerne i vores vindueskarm over radiatoren og så skal der nok komme gang i den.

Fordelen ved en lidt mere tyk konsistens, er at den ikke peaker eller falder sammen lige så hurtigt, som de mere tynde versioner. Derfor har du en længere margin, at arbejde ud fra og det fungerer bedst for mig, når jeg også skal passe hverdagens gøremål.

Ingredienser
Opstart af surdej – gælder både hvedesurdej og rugurdej
  • dl vand
  • ½ dl hvedemel
  • ½ dl fuldkornshvedemel
  • ½ dl rugmel
Opfriskning / fodring af surdej
Hvedesurdej
  • 1 dl opbevaringssurdej den surdej du har stående fra sidst du bagte
  • 1 dl lunkent vand
  • 3/4 dl hvedemel
  • 3/4 dl fuldkornshvedemel
Rugsurdej
  • 1 dl opbevaringssurdej den surdej du har stående fra sidst du bagte
  • 1 dl lunkent vand
  • 1,5 dl rugmel
Sådan gør du
Opstart af surdej
  1. Kom alle ingredienserne i en skål og rør det godt sammen.

  2. Kom din surdej i en plastikbeholder med låg eller et glas.

    Læg låget løst på, så der kan komme luft til din surdej.

  3. Lad din surdej stå på køkkenbordet i ca. 4 dage – den skal opfriskes hver dag.

Opfriskning / fodring af din surdej
  1. Tag den afmålte opbevaringssurdej og bland den med vand og mel.

    Hold lidt af melet tilbage og start med 1 til 1 – dvs. 1 dl vand til 1 dl mel (ved hvedesurdej ½ dl hvedemel og ½ dl fuldkornshvedemel).

    Når det er rørt sammen tilsætter du lidt ekstra mel til din surdej har konsistens som tynd havregrød.

    Den del du tager fra din opbevaringssurdej kan gemmes i en bøtte på frys til knækbrød eller som vådt element i gærboller.

Test om din surdej er klar til brug
  1. Sæt en elastik eller et mærke på din beholder.

  2. Når der rigtigt er gang i din surdej og den hæver godt er den klar til brug.

    Den skal gerne hæve op til dobbelt størrelse og så falde sammen igen. Det vil du kunne se på siderne af din beholder.

    Ved at bruge en surdej, der er lidt tykkere i konsistens hæver den ikke lige så hurtigt, men falder heller ikke lige så hurtigt sammen igen. Så har du en større margin til at få den brugt, når den peaker.

  3. Vil du gerne være helt sikker på at din surdej er klar til brug – tag et glas vand og kom 1 tsk. surdej i. Flyder surdejen ovenpå er den klar til brug.

Surdej guide og vejledning
Foto: Bianca – HomebyBianca.dk
Surdej guide og vejledning
Foto: Bianca – HomebyBianca.dk
Surdej opskrift og guide
Foto: Bianca – HomebyBianca.dk

juni 2018
oktober 2020

You Might Also Like

13 Comments

  • Reply
    Sådan får du det bedste brød - Giv dit bagværk ekstra opmærksomhed - Home by Bianca
    12. november 2018 at 19:50

    […] Min vejledning til surdej kan du finde her: Surdejs guide med rugsurdej […]

  • Reply
    Avocadopålæg - let og lækker frokost - Home by Bianca
    16. april 2019 at 5:58

    […] Surdejs guide med rugsurdej […]

  • Reply
    De bedste koldhævede surdejs burgerboller - Home by Bianca
    11. juli 2019 at 20:32

    […] Surdejsguide med rugsurdej […]

  • Reply
    De bedste fuldkorns flutes med surdej - Home by Bianca
    12. juli 2019 at 7:26

    […] Surdejsguide med rugsurdej […]

  • Reply
    De lækreste squashboller med surdej finder du her - Home by Bianca
    18. september 2019 at 9:45

    […] Link til surdejsguide […]

  • Reply
    Benny kjær
    5. april 2020 at 18:35

    Jeg er blevet meget glad for at bage mit eget rugbrød med surdej jeg har fået af en ven. Men jeg kan ikke lige forstå din opstart på surdej til burger boller Vh. Benny kjær

    • Reply
      Home by Bianca
      14. april 2020 at 16:34

      Hej Benny. Det lyder rigtig godt. Det er nu hyggeligt med sådan en surdej.
      Jeg er lidt i tvivl om hvad du mener med opstart af surdej til burgerbollerne, men jeg håber jeg kan hjælpe alligevel.
      I opskriften på burgerboller skal du bruge en ny fordret surdej. Dvs. den skal opfriskes ca. 12 timer før, så der er god aktivitet i den, når du bruger den i dejen.
      Venlig hilsen Bianca

  • Reply
    Benny Kjær
    15. april 2020 at 10:31

    Det jeg mener det er da ikke den samme surdej jeg skal bruge til burgerboller som til
    rugbrød da der er mange kerner i.
    Det er opstart på surdej til burgerboller/flytes.
    mvh. Benny Kjær

    • Reply
      Home by Bianca
      15. april 2020 at 15:49

      Du kan sagtens bruge den samme surdej.
      Jeg skelner mellem at bruge en hvedesurdej eller en rugsurdej. Den eneste forskel er hvilken type mel du bruger. Ellers er fremgangsmåden den samme.
      Jeg bruger pt. kun en rugsurdej til at hvad jeg bager.
      Vil du gerne have en surdej specifikt til burgerbollerne, så vil jeg anbefale at bruge en hvedesurdej.
      Venlig hilsen Bianca

  • Reply
    Boller uden gær bagt kun på surdej - find opskriften her - Home by Bianca
    11. oktober 2020 at 18:31

    […] Surdej guide med hvedesurdej og rugsurdej […]

  • Reply
    Knækbrød med surdej - brug dine surdejsrester - se her - Home by Bianca
    6. marts 2021 at 7:31

    […] Surdej opskrift og guide med hvedesurdej og rugsurdej […]

  • Reply
    Bianca
    11. december 2022 at 15:58

    Ajjj, jeg prøver og prøver at lave en surdej. Giver dem navne, varme og altmuligt. Det er jo lige før de ryger med under dynen. Alligevel går det galt hver gang. Første dej hævede slet ikke nok op uanset hvad jeg gjorde. Den fik ellers lige efter bogen en fodring så snart den begyndte at falde en smule, som regel 2 gange om dagen. Alligevel gik det den forkerte vej. Anden dej, mugnede direkte med skimmel på toppen. Så nu mistænker jeg altså poserne melet er i. -altså mugningen. De seneste poser med mel er lufttætte, men det er de eneste økologiske jeg kunne opdrive da jeg ikke bor i Danmark. Faktisk bor i jeg i et tropisk område med meget fugt i luften, men her i vinterhalvåret er det svært at finde et varmt sted til den, da husopvarmningen ikke er så god. Vi bruger kun varmeovn i soveværelset, hvor der også er en myggegift-diffuser så der vil jeg helst ikke sætte dejen. Så den står i køkkenet umiddelbart over gaskogepladerne.

    Tilbage til spørgsmålet. Tror du at lufttætte poser kan gøre at der er svampe i melet, frem for de gode bakterier?

    Mvh
    Bianca

    • Reply
      Home by Bianca
      13. december 2022 at 15:29

      Der er jeg dig simpelthen svar skyldig. Jeg ved dog at temperaturer har virkelig meget at sige, når det kommer til surdej. Skifter du glas mellem hver fordring? Det gør jeg for ellers mugner min også.

Leave a Reply

Opskrift Vurdering