Morgenmad/brunch Opskrifter

Æblemos – Efterår er æbletid

Æblemos – Efterår er æbletid. Så er det blevet tid til at komme æbler i maden, kagerne og koge ekstra mos til fryseren.

Så kom efteråret. Efter måneder med varme og ingen regn må jeg sige at vi er blevet indhentet. Selvom temperaturerne stadig svinger til det varmere, er der vist ingen tvivl om at efteråret er kommet.

For mig betyder efteråret æbletid og skønne farver i september, når vi når oktober bliver det græskarhygge og november er varm kakao og tykke tæpper.

Ligesom mine børn er jeg efterårsbarn, så ud over en masse fødselsdagshygge lige nu, nyder jeg årstidens glæder. Jeg har altid fået gammeldags æblekage til min fødselsdag her i slutningen af september, så æbler er en stor del af efteråret herhjemme.

Da jeg blev 30 år var jeg så heldig at få et par fine æbletræer til vores forhave. De har ikke rigtigt givet noget før nu og ja jeg bliver altså 34 år lige om lidt. Jeg er så heldig at i år bugner det ene træ af lækre røde æbler.
Jeg burde jo sådan set kunne huske sorten, da jeg selv har valgt dem, men det eneste jeg kan huske er at det ene træ er Ingrid Marie æbler, men hvilket af dem aner jeg ikke. (jeg skal altså lære at skrive sådan noget ned). Jeg ved dog at det er lækre spise æbler og mine børn har allerede hapset et par stykker. Jeg tror min søn kunne spise æbler morgen, middag og aften, hvis han fik lov.

Jeg kan komme æbler i alt og du kan finde masser af lækre æbleopskrifter lige her: Æbler

Første portion æbler der er kommet ind til køkkenet er blevet brugt til en god gang æblemos, for når nu jeg er ved at løbe tør for rabarberkompot til min morgenmad, så må æblerne tage over.
Opskriften på æblemos er en smagssag, men det er nok det nemmeste at lave. Jeg giver dig derfor min version her:
Æblemos

Du kan både bruge spiseæbler og madæbler. Bruger du de mere syrlige madæbler, kan jeg anbefale at søde mosen med lidt rørsukker. 

Ingredienser
  • 1 kg æbler (renset vægt)
  • 1 spsk vaniljesukker
  • 1 dl vand
  • Evt. sukker
Sådan gør du
  1. Start med at skrælle æblerne, fjern kernehuset og skær æblerne i mindre stykker. 

  2. Kom æblerne i en gryde sammen med vaniljesukker og vand. 

  3. Kog dem møre i 10-15 minutter. 

  4. Vil du gerne have en grov æblemos moser du dem blot med grydeskeen, men ellers giver jeg dem gerne en tur med stavblenderen. 

  5. Bruger du spiseæbler er det ofte ikke nødvendigt at søde din mos, men med madæbler kan jeg anbefale at smage til med sukker. 

You Might Also Like

3 Comments

Leave a Reply

Opskrift Vurdering