Livsstil

Livsstilsændring – blah blah blah….

Livsstilsændring

Livsstilsændring… blah blah blah…

En status for året der er gået og et mål for det der kommer

Livsstilsændring – Nu er vi nået på den anden side af alle nytårsforsætterne. Lige som så mange andre, har jeg derfor fokus på mig selv, mit liv og min sundhed. Så her kommer der et lille skriv fra mig om emnet.  

Livsstilsændring

Når du siger livsstilsændring er alt jeg hører… 

  • Det er bare fordi du ikke lever på den rigtige måde
  • Du foretager forkerte valg
  • Det er altså nemt, du skal bare tage dig sammen
Men ved du hvad?! – det er dit liv:
  • Du lever dit liv, som du vil
  • Du foretager de valg, som du mener er rigtige for dig
  • Det er altså svært, at ændre de der vaner.
Så var det lige at jeg lavede en livsstilsændring i 2016 – eller det vil sige jeg kiggede nærmere på mine vaner, for at se hvor jeg kunne ændre dem.
Den primære grund for mit vedkommende, er at jeg har en krop der pga. 4 knæoperationer og et piskesmæld efter et biluheld ofte er smerteramt.

Mit fokus

Jeg startede derfor i starten af 2016 en proces, for man kan ikke ændre sit liv og sine vaner fra den ene dag til den anden.
Jeg startede med at finde frem til, hvilke vaner jeg synes var gode og hvilke jeg gerne ville lave om på. På den måde kunne jeg bedre fokusere på det der skulle ændres og hvordan.   

Status januar 2016:

  • Jeg elsker god mad – kan være en både en god og en dårlig vane afhængig af indholdet
  • Jeg elsker søde sager – dårlig vane i for store mængder
  • Dårlige undskyldninger: Mine 4 knæoperationer er blevet en undskyldning for at undgå for meget og for hård træning – virkelig dårlig vane
  • Tid til mig selv: Jeg har svært ved at finde tid til mig selv midt i små børns hverdagen og en mand der arbejder meget – dårlig vane
  • Træning 1 gang om ugen: Udendørs kvindecross hos morskrop.dk 1 gang om ugen. – rigtig god vane (jeg startede med barnevognscross, da jeg havde fået lillebror. Grunden var at jeg havde en del skavanker efter en hård graviditet. Her er træning hos en fagperson en rigtig god idé)

Planer for 2017:

Der var helt klart plads til forbedringer og heldigvis er status en helt anden her i januar 2017.
Det vigtigste var for mig først og fremmest at skabe tid og have bedre fokus på mig selv. Det skulle gøres for ikke at ende i de samme vaner igen.
At skabe tid er også den sværeste opgave, da det er en knap faktor, når man har små børn og begge forældre er udearbejdende.
Jeg startede derfor januar med at beslutte at ændre en vane ad gangen. Når den vane var blevet til en god vane i stedet for en sur pligt, så ville jeg se på, hvad jeg så kunne ændre. Det krævede ikke kun noget af mig, men også min mand. For at skabe plads til mig selv, måtte familien være med. 

Tiltag i 2017:

  • Ugeplaner: Første skridt var, at lave en oversigt over alt der skulle nås i løbet af en uge som familie. Herefter skulle der ligges en plan, så alle kunne deltage aktivt i at få familien til at hænge sammen.
  • Madplaner: Madplaner brugte vi i forvejen, så det var ikke noget nyt her. Madplanerne gør eftermiddagene nemmere. Det betyder at vi ikke først skal finde ud af hvad vi skal spise, men bare kan gå i gang med madlavningen. Det er selvfølgelig tilladt at improvisere, men så gør vi det fordi overskuddet til det er der.
    • Samtidig er det nemmere at få lidt sundere madvarer på tallerkenen. Så vi fik hurtigt aftalt at der skulle være 2/3 grønt på tallerkenen som minimum, så vi fik nogen flere vitaminer i os og børnene.
  • Gåture: Når man som jeg har nogle skavanker, er det ikke nogen god idé bare at gå i gang med at træne. Faktisk forsøgte jeg at begynde at løbe mellem mine to graviditeter. Hvilket kun endte med en knækket menisk i knæet og endnu en operation. Jeg har derfor fået forbudt løb, men ville stadig gerne have frisk luft og det frirum, der følger med når man er udendørs. Gåture blev derfor en løsning. Jeg startede med at gå ½-1 time 4 gange om ugen indtil kroppen var klar til at komme videre. Samtidig skulle det være en naturlig del af rutinen i løbet af ugen.  
  • Træning: Da jeg først følte at kroppe var klar til at træne lidt hårdere, blev det forskellige træningspas, der kom i ugeplanen. Jeg fandt nogen programmer på nettet, så jeg vidste hvad jeg skulle i gang med. På den måde endte jeg ikke bare på sofaen. 

Livsstilsændring – Status januar 2017:

  • Jeg elsker god mad – Jeg spiser stadig alt for meget god mad, men i mindre portioner og ikke lige så ofte.
  • Jeg elsker søde sager – Her er det også lykkes mig at skære ned, men jeg falder stadig i af og til. Det har jeg tilladt at gøre plads til, så jeg ikke ender med at stå med dårlig samvittighed.
  • Dårlige undskyldninger: Der er stadig ting jeg ikke kan og må, fordi kroppen siger fra. Jeg har dog fundet min måde at få kroppen i bevægelse og har stort set været smertefri i snart 1 år. At jeg holder musklerne i gang hjælper mig til at styrke de områder, som giver smerterne. Træningen har dog også givet mig lidt skader undervejs. I løbet af året har jeg både forstuvet min ankel og min ene lilletå, simpelthen fordi jeg er klodset.
  • Tid til mig selv: Der kom tid i kalenderen og jeg blev en prioritet, så der ikke kun står mor på visitkortet.
  • Træning 1 gang om ugen: Jeg træner stadig udendørstræning med morskrop.dk og selvom det er svært at komme afsted her om vinteren, er det en fed fornemmelse bagefter. Har du som jeg et stillesiddende arbejde og lidt småskavanker, kan jeg anbefale kvindecross hos morskrop.dk. Samtidig har jeg fået mere træning ind i ugeplanen og jeg træner derfor minimum 4 gange om ugen.
  • Ekstra tiltag: Jeg går nu ca. 25-30 minutter i min frokostpause på arbejdet. Simpelthen fordi jeg nyder at få lidt frisk luft og mærke kroppen kan andet end at sidde på en kontorstol.

 

Livsstilsændring

Konklusion på året:

Jeg har ikke fundet mirakel kuren til et større vægttab eller masser af energi. Det er lykkes mig at finde frem den hverdag jeg godt kan lide. Den der giver mig energi og god samvittighed og gør at jeg kan give mere af mig selv. Selvfølgelig er der stadig plads til at udfordre mig selv endnu mere. Vi har da perioder med modgang, der gør det svært at tage sig sammen, men overordnet set er jeg godt tilfreds med den hverdag jeg/vi har fået skabt og håber de gode vaner er kommet for at blive. Så måske det kan lykkes med den der livsstilsændring. 

Jeg skriver meget mere om træning, mit liv og generelt om livsstil lige her: Livsstil

Bloggerhilsner Bianca

Her finder du mig

Du er altid velkommen til at kigge forbi min instagram @homebybianca, hvor jeg deler billeder af mine opskrifter, lidt af mine kreative input og livet som mor.

Bloggen kan også findes på facebook, hvor jeg løbende ligger links til de nye indlæg op. Bloggens facebookside findes her Home by Bianca 

På Pinterest pinner jeg opskrifter, kreative input og skøn inspiration under navnet Home by Bianca.

Er der noget du mangler eller gerne vil vide mere om, så er du altid velkommen til at spørge.

You Might Also Like

3 Comments

  • Reply
    Agnethe Vinther Thorsen
    7. januar 2017 at 20:36

    Jeg må bare sige hatten af for dig! Det er simpelthen så godt gået og jeg håber at du får endnu mere succes med det du har sat dig for ?

  • Reply
    Ingen ko på isen - fra træls til trivsel - Home by Bianca
    3. januar 2019 at 17:34

    […] Det er to emner, som fylder meget herhjemme, det kan du læse meget mere om i mit indlæg her: Livsstilsændring – blah blah blah. Foredraget kom dog langt fra til at handle om de emner og så alligevel lidt. Ingen ko på isen […]

  • Reply
    P20 solcreme - Husk solcreme, solhat og skygge - Home by Bianca
    3. januar 2019 at 18:04

    […] fra Odense. Jeg er blevet rigtig glad for min træning, hvilket du kan læse meget mere om her: Livsstilsændring -blah blah blah. Jeg var derfor hurtig til at sige ja, da jeg gerne ville høre mere. Samtidig ville jeg gerne […]

Leave a Reply